Sidan är uppdaterad 2020-05-08.
Högtalare för dig som vill ha riktigt bra ljud, oavsett vilken musik du spelar. Ändå till låga priser då du monterar själv.

Kolla våra kunders recensioner på facebooksidan (länk uppe till höger),
det är inte många högtalare som får så mycket beröm, oavsett vad de kostar.
Våra SQ-50-högtalare finns i dussintals inspelningsstudior och i tusentals svenska och utländska musikälskares hem. De är kända för sin levande och äkta musikåtergivning där minsta detalj finns med, rent och klart. Och dessutom med förmågan att gå rejält djupt i basen utan att bullra, även vid måttlig volym.
Det är högtalare för dig som vill lyssna länge på musiken utan att tröttna.
SQ-50-20 är samma högtalare (samma högtalarelement, samma filter) men i mycket mindre format, 20 liter i stället för 52. Man skulle tro att skillnaden i basen är stor, men så är inte fallet.
För högtalarentusiaster av den högre skolan har vi också ortoakustiska lådor inspirerade av Carlsson- högtalarna från 1960-talet, och ett par Voigthorn för dem som vill ha den speciella klang som bara hornhögtalare kan åstadkomma.


Vill du ha enstaka högtalarelement eller filter? Klicka här.


Kabel, anslutningskontakter, filter mm), klicka här.

Vad har vi gjort för att skydda oss från kopiering? Klicka här.


Länkar till de olika högtalarmodellerna:
SQ-50H (bilden till höger, vår mest byggda högtalare), SQ-50L (precis samma, fast lägre och i stället djupare), SQ-50-20 (samma, men mindre låda, ändå med bra bas), SQ-5020C (den nya lilla carlssonlådan med stort ljud), MB-50 (bokhylle /  vägghögtalare), CS-50 (center), VH-1 (Voigts 30-talspatent, en kombination av horn- och kvartsvågshögtalare).
Bildgalleri, klicka här. Bild till höger = en av våra egna SQ-50H.


Här är några exempel på hur lådorna kan se ut, man väljer ju själv när man bygger.
Guide för val av högtalare som passar just dig:
Välj först vilken kolumn som stämmer med dina behov. Läs sedan alternativen nedanför ditt val.
50-serien: Högsta möjliga ljudkvalitet.
Ovanligt rent, ofärgat och detaljerat ljud som gör musiken extra njutbar. Så rent att de inte bara uppfyller högt ställda krav i hemmamiljö, utan också kan användas som referenshögtalare i inspelningsstudior.
Återger all sorts musik så som den spelades in, helt enkelt. Gäller alla högtalare här nedan.
Slutna lådor och hornhögtalare.
Uppgraderade 2017:
Golvhögtalare i fullstorlek (80 eller 120 cm höga). Går hela vägen ner i subbasområdet med ren och djup bas också vid låg volym, vilket kan vara bra när man vill lyssna på musik sent på kvällen utan att störa grannarna eller resten av famljen.
Hifihögtalare av allra högsta klass.
Innervolym drygt 50 liter.
SQ-50L eller SQ-50H
Minsta möjliga lådvolym. Rent ljud, men svag bas.
Kompletteras med subbaslåda om man vill ha med "hela" musiken.
Nyhet 2019:
Avsevärt mIndre låda, men samma höga ljudkvalitet och trots storleken nästan lika djup bas som H- och L-lådorna när man spelar med normalvolym eller högre.
Innervolym c:a 20 liter.
Nyhet 2019:
CS-50: Centerhögtalare.
Sluten liggande låda, lika hög ljudkvalitet som SQ-50-högtalarna men avpassad för centerkanalen i ett 5:1-system som inte går djupare än 100 - 120 Hz. Vill man av någon anledning ändå ha djup bas kan man i stället välja SQ-50-20 och ha den liggande.
Nyhet 2020:
Rundstrålande högtalare (typ "Carlsson"), extra lättplacerad. Avsevärt mindre låda än SQ-50C men samma höga ljudkvalitet och trots storleken nästan lika djup bas vid normalvolym eller högre.
Innervolym c:a 20 liter.
Vår äldsta modell, introducerad 1997:
VH-1 Hornhögtalare.

Extra hög närvarokänsla och extra luftigt ljud, men inte strikt neutralt. Hög mysfaktor när man spelar äldre musik. Fyller ganska stora rum redan vid låg förstärkareffekt och basen räcker till det mesta.

Uppgraderad 2017:
Rundstrålande högtalare som Carlssonhögtalarna från 1960-talet, men med renare  ljud än de hade och lika djup bas som L- och H-lådorna.


Minsta möjliga lådvolym. Rent ljud, men svag bas.
Kompletteras med subbaslåda om man vill ha med "hela" musiken.
Högtalare för dig som inte är så kräsen, bara behöver lite ljud i bakgrunden eller dunka- dunka- ljud på en fest:
Handla på en stormarknad.


Vi har väldigt höga krav på ljudkvalitet. Det är därför vi till skillnad mot många andra bara har ett fåtal grundkonstruktioner. 50-serien för verkliga finsmakare med riktigt höga krav och en hornmodell, VH-1.  Av de mängder av högtalarelement vår huvudleverantör har, använder vi bara de bästa i sin klass.
Så när du bygger någon av våra högtalare kan du känna dig trygg. Följer du våra anvisningar och använder våra högtalarsatser får du ett ljud som skulle kostat många gånger mer i "fina butiken".
Och när du bygger själv kan du välja en ytbehandling (lack, folie, tapet et.c.) helt efter din egen smak eller för att de ska smälta in i rummet.

Även om du kan läsa och skriva ut anvisningarna på vår sajt avråder vi bestämt, måtten på delarna stämmer inte. Vänta därför tills du fått de ritningar mm på papper som medföljer våra högtalarsatser. Vi har tvingats göra så här på grund av att andra (framförallt i USA) länkat till våra tidigare ritningar och sålt fel högtalarelement till sina kunder, vilket skadade våra högtalares rykte. Det krävs nämligen rätt komponenter för att få rätt ljud.