Navigator app android bästa absolut gratis inga annonser annonsfri gratis kartor hög precision automatisk växling mellan bil fotgängare cykel allmäna transportmedel kvalitet bäst snabb snabbast navigering GPS
Klicka här för en kortare beskrivning om du tycker att den här sidan är onödigt detaljrik.
Ingen navigatorapp är bäst på allt, men efter tester som vi gjort själva (!) på ett 30-tal kostnadsfria navigatorappar hittade vi till slut en klar segrare:
Magic Earth
Magic Earth finns på både Google Play och App Store.
HELT gratis och fri från annonser. Ingenting kostar extra.
     Navigering för bil, cykel, fotgängare och offentliga transportmedel som buss, spårvagn, tåg, tunnelbana och färja, allt i samma app!

Följande fungerar utan internetuppkoppling sedan man laddat ner de kartor man vill ha:

    Röstnavigering på många språk, även svenska. Både inspelade röster och talsyntes som ger fler detaljer (bl.a. uppläsning av vägnamn och skyltning).
    Kartor med intressepunkter, maxhastighet, fartkameror et.c. Kartorna uppdateras varje kvartal, helt utan kostnad.
    Ingen begränsning av antalet kartor, ladda ner allt du behöver och har plats för. Har du SD-kort läggs kartorna där i första hand.
    
Snabb beräkning av långa resvägar (med flera alternativa vägar) genom många länder.
    Varning för hastighetsbegränsningar och fartkameror. Varning för fartkameror kan avinstalleras i länder där det är förbjudet, exempelvis Tyskland.
    Avancerad förarassistans: När mobilen monterats så att den "ser" rakt framåt ger detta övervakning av trafiken och varningar för faror med både varningssymboler och ljud.  Engelsk beskrivning här.

Följande kräver internetuppkoppling:
    Navigation utan att man laddat ner kartor i förväg. I stället laddas mindre kartor ner alltefter behov, ungefär som med Maps, men utan spionage.
    Aktuell trafikinfo för området du kör i. (Se bild till höger.)
    Hotellbokning via booking.com direkt i appen.
    Fler än en halv miljon (!) Wikipedia-artiklar om turistattraktioner mm, ett W dyker upp på kartan när det finns en artikel om saken.
    Vädret på platser på kartan, både nu, timme för timme och en 14-dagarsprognos.   
    Delning av platser via sociala medier, e-post mm.
    Uppdatering av kartor. Detta sker med c:a två månaders mellanrum och görs lämpligen via wifi för att spara mobildata.

Låga hårdvarukrav: Vi har testat på en gammal smartphone med Android 4.2.2 och långsam 2-kärnig processor, och appen funkade utmärkt.

Hur du installerar och navigerar kan du läsa om här.

Halva Sverige är rätt så otäckt.
Ursäkta skämtet, men det ligger något i det. Vitt på en täcklingskarta betyder att mobilen inte kopplar upp sig mot Internet, och då funkar inte en GPS-navigator som behöver uppkoppling. Och det kan vara lite otäckt att den slutar fungera när man kanske behöver den som mest.

Maps som sannolikt finns i din mobil från början har online-navigering som standard. Funkar bra i stora delar av södra och mellersta Sverige, så användare som bor och kör där använder troligen appen som den är, utan att bry sig om att ladda ner kartor i förväg. Och även om man gjort det försvinner de efter ett tag när man inte använder appen.  Och då står man där om man råkar hamna i "radioskugga", dvs i de vita områdena på kartan.
Med Magic Earth och nedladdade kartor spelar radioskugga ingen roll, den fungerar ändå.

Zoomar man in lite närmare på olika täckningskartor upptäcker man vita områden även i södra och mellersta Sverige.

Så om du vill känna dig säker på att navigatorn ska fungera överallt behöver den ha förinstallerade kartor som garanterat finns kvar när du behöver dem.
Den säkerheten har man bara med en riktig offline-navigatorapp.

Här kommer en (ganska lång) förklaring till varför vi ville ha en bättre navigatorapp än Maps och vilken app som till slut vann efter krävande tester* av drygt 30 "gratis" offline- navigatorappar
.
OBS. Vi har bara testat med rutter i Europa (och en vän till oss i några arabländer), det kan finnas områden på jorden där resultatet blir annorlunda.
*) Beräkning av färdväg för en resa på över hundra mil i fyra länder med tre egna delmål. Och bilnavigering till platser där man inte får köra bil, typ parker, stränder, djurparker och grönområden.
Lista över testade appar, se längst ner på sidan.Klicka här för våra egna vidor som visar några bra funktioner när man ska offline-navigera.

Hur man gör om en svensk adress saknas på kartan. Klicka här.

Om du hör till den stora massa som använder Maps bara för att "den fanns där från början" kanske du inte tänkt på det här, men...

1. Google ser dig. Läs själv i användaravtalet och de pop-up-fönster som dyker upp när du vill använda vissa funktioner. För det här är en del av Googles affärsidé:
Ge bort en app, samla in data om användaren, sälj informationen.


2. Onlinenavigering. Grundinställningen är att kartor laddas ner allteftersom. Antag att du är ute på en affärs- eller semesterresa i ett område eller land du är obekant med. Navigatorn måste bara funka. Men så hamnar du i radioskugga. (Det är vanligare än man tror,  c:a 5 % av alla motorvägar i England saknar mobiltäckning enl uppgifter från våren 2019, och kolla täckningskartan längre upp på sidan när det gäller Sverige.) Då är det inte så kul. Nu får man förlita sig på vägskyltar, och det är inte överallt som skyltningen är speciellt detaljerad. Om din navigator bara jobbar online kan du helt enkelt inte lita på den fullt ut.
3. Bristfällig offlinefunktion. Man kan ladda ner kartor i förväg, men utrymmet är begränsat. Man kan inte ens ladda ner hela Danmark! En bilresa ner i Europa kräver mer än så.
4. Felnavigering med bil när slutpunkten för resan saknar bilväg. Se "Borås djurpark" här nedan.

5. Detaljfattiga kartor när man lämnat bilvägarna. Återigen -- se "Borås djurpark"-exemplet

Tycker du att allt det här är OK, så visst, då kan du fortsätta med Maps. Men vi skulle aldrig acceptera det.


Borås djurpark, kartmaterial och navigering, en jämförelse.

Här har vi valt ut tre navigationsappar som har olika kartmaterial.
Google har sina egna kartor, Offline Maps & Navigation har TomTom-kartor och Magic Earth har OpenStreetMap-kartor.

I det här testet startar vi resan i Göteborg, och låter oss navigeras till Borås djurpark, ett vanligt resmål för många familjer i västra och södra Sverige.

Alla tre navigatorerna hittar Borås djurpark, alla tre markerar en punkt inne i djurparken som resmål, men man får givetvis inte köra in i parken med bilen.
När färdvägen ritats upp har vi zoomat in på målet för att se om apparna leder oss rätt,..

                1, Google Maps                          2. Offline Maps & Navigation                      3. Magic Earth
   

1) Google Maps har, som du ser, väldigt få detaljer, Man ser inte vad som är bebyggt respektive grönområde, man ser inte små sjöar eller den stora simbassängen vid Alidebergsbadet (även om namnet dyker upp när man zoomar in).
Och trots att man tydligt ser "Parkeringsplats Borås Djurpark" navigeras man förbi den och vidare in på en återvändsgata norrut tills man fågelvägen visserligen är närmast målet, men...  Man kan varken parkera eller komma in i djurparken där. Det blir att vända och åka tillbaka. Och lita på förnuftet och skyltar i stället. Maps guidar dig alltså så nära målet fågelvägen som du kan komma med bil, men här blir det väldigt fel.

2) Offline Maps & Navigation kör en annan väg, sydost om djurparken, sedan försöker den ta sig in bakvägen på en transportväg som är spärrad med en stor grind. Även den här appen försöker ta en väg som leder dig så nära målet som möjligt på bilvägar. Utan hänsyn till var P-platsen eller gångvägen in i parken finns. Här var kartan från TomTom riktigt dålig, för den stora P-platsen finns inte ens på kartan. (OK, den syns inte heller på Google Maps.) Synd, för som bilnavigator är den utmärkt när man vet slutpunkten för resan.

3) Magic Earth är den enda som gör helt rätt i det här fallet:
Den bilnavigerar dig till djurparkens P-plats (heldragen blå linje =  bilnavigering) och byter sedan till fotgängarnavigering (prickad linje) in i djurparken, längs gångvägarna till målet. Snyggt jobbat!
Magic Earth kan alltså använda gångvägar, både utanför och inne i parken (grå linjer). Så den kan också hjälpa dig att hitta närmaste väg till utgången när du är inne i djurparken, det kan inte de andra. Dessutom syns den lilla sjön, Alidebergsbadets stora simbassäng och till och med körbanorna inne på P-platsen. Utan tvivel bästa kartmaterialet och smartaste navigatorn för ett resmål som detta. Den enda som byter från bil till fotgängare när det behövs för att nå målet. Smart, det här har jag inte sett hos någon navigatorapp tidigare.

Vi testade också samma sak med MapsMe. Helt galen. Som Google Maps, men sedan en tvärgir in i parken över stenar, stockar, träd, stängsel, djur och människor tills ditt stora pansarfordon (för det är det enda som klarar detta) står mitt i djurparken. OK, man kommer hela vägen fram men sedan blir det fängelse...

Nästa test var Apelviken, en badvik i närheten av Varberg. Liknande resultat.
Magic Earth gör bilnavigering så långt det finns bilväg, och går sedan över till fotgänarnavigering ut till själva stranden längs en gångväg. Google Maps och andra (utom pansarfordonsappen MapsMe, förstås) stoppar när bilen är så nära stranden som möjligt, och visar inte var gångvägarna till stranden är. (OK, i det fallet är det ingen katastrof, men ser ju både P-platserna och gångvägarna till stranden när man väl är på plats. Men så är det inte alltid. Det finns parker som är inhägnade och muromgärdade områden. Då måste navigatorn veta var infarten och gång- eller cykelvägarna i området är. Det räcker inte med att hamna någonstans utanför muren närmast den plats man vill besöka. Ingången kan vara på andra sidan området.

Magic Earth lyckas alltså mycket bättre än de andra. Det beror framförallt på två saker:

1) Förmågan att automatiskt växla från bil till promenad när bilvägen tar slut innan målet för resan.

2) Detaljerade kartor från OpenStreetMap (=OSM i fortsättningen) där man ser alla typer av vägar, även gång- och cykelvägar inne i parker, zoologiska trädgårdar och andra områden där bilar måste stanna utanför.
Bara antalet gator och vägar passerade en halv miljard 2018.
Insamling av data görs dels med spårloggfiler från satellitnavigatorer, dels genom att registrerade användare bidrar med information.


Vi hade tidigare "Offline Maps & Navigation", men den har nu ändrats så att man bara får röstnavigation och några andra funktioner under en kort testperiod, sedan måste man betala.
Den hade TomTom-kartor så den var OK för bilnavigering, men det var allt.

Här på sidan fortsätter ett ganska långt och detaljerat resonemang. En kortare version hittar du här, videor hittar du här och tips om lämpliga inställningar i Magic Earth hittar ju här.När vi letade efter en bra navigatorapp hade vi höga krav:

1. Navigering offline med förinstallerade kartor på SD-kortet, inte i det begränsade internminnet.
Navigatorn ska funka även där mobiltäckning saknas, och ingen onödig minskning av surfpotten.
2. Aktuell trafikinformation minut-för-minut med mobilt bredband aktiverat.
3. Röstnavigering. Att titta på en karta när man kör bil eller cyklar kan vara farligt. Bluetooth till bilstereon vid bilkörning och till bluetooth-öronsnäcka när man cyklar. Ögonen på trafiken!
4. Snabb plottning av färdväg, helst med flera alternativa vägar, oavsett om det handlar om lokala mål eller färd genom flera länder.
5. Snabb omdirigering om man avviker från rekommenderad resväg.
6. Möjlighet att lägga in egna delmål längs resan. Exempelvis färja i stället för bro eller tvärt om.
7. Helt gratis, dvs inte en "handikappad" variant som behöver tilläggsköp för att funka bra.
8. Helst reklamfri, eller reklam bara vid öppning och stängning, absolut inte under körning.
9. Navigering för både bil, cykel och fotgängare både här och utomlands.
10. Respekt för användaren, inga spionfunktioner,


Varför vi gjorde oss besväret att testa själva:

Jag googlade och hittade ett antal sajter typ "10 best free navigation apps for Android" och liknande sidor. Men jag upptäckte snabbt att det inte gick att lita på dem.
Många hade inte ens testat apparna ordentligt, det var bara en uppräkning av egenskaper.
Och de som testkört i verkligheten hade ofta bara krävt att appen skulle hitta till en restaurang eller liknande några km från startpunkten.
Dessutom var "gratis" ibland helt fel. Alla var förstås gratis att ladda ner, men flera av dem stängde av väsentliga funktioner som t.ex. röstnavigering redan efter en vecka om man inte betalade. Eller också ville man ha betalt för att ta bort riktigt irriterande reklam som annars poppade upp i tid och otid.
Som sagt, testerna var opålitliga, så jag beslöt att testa alla de rekommenderade apparna själv, en efter en.
Dels för att se om de klarade våra krav, dels för att försäkra mig om att inga viktiga funktioner saknades eller slutade fungera efter ett tag.

Så här gjorde vi, på app efter app efter app...
1. Installation av appen.
2. Nedladdning av kartor för Sverige, Danmark, tillämpliga delar av Tyskland och Nederländerna.
3. Begäran om navigation mellan Valturonic (utan att vi själva anger gatuadressen) och en butik i Nederländerna (också utan att vi själva anger gatuadressen).
4. Insättning av tre delmål för att få precis den resväg vi vill ha.
5. Sparande av den nya resvägen för framtida bruk.
6. En bedömning av hur irriterande / farliga annonserna i appen var (om det fanns några). Det fanns appar som bytte kartan mot en annons mitt under körning -- livsfarligt om man är nära en korsning där man behöver svänga. Och att "kryssa bort" annonsen är olagligt, man får över huvud taget inte hantera mobiltelefoner eller navigatorer under körning av säkerhetsskäl.

Så hur gick det?
Alla de appar som rekommenderades på de nätsidor jag hade läst (och det var ganska många) föll på en eller flera punkter.

Jag testade Sygic Navigation, Google Maps, Maps.Me, OsmAnd, MapFactor, CoPilot GPS, Here WeGo, Waze, Navmii, Karta GPS, ZANavi, Mapy.cz, och ytterligare ett tjugotal som fått bra betyg på testsajter och på Google Play. Men...

Några poppade upp reklam i tid och otid, andra tappade röstinstruktioner efter ett tag, några hade dåliga kartor, flera tog vansinnigt lång tid på att räkna ut och rita ut färdvägen, och var lika långsamma eller värre när vi dessutom ville lägga till delmål.
Du kan läsa om bristerna hos några av de testade navigatorapparna här.


Jag hittade ändå en som jag tyckte var åtminstone OK, men det var svårt att hitta i alla menyer. Så jag började söka efter en demo-video, det brukar finnas på Youtube. Men under letandet hittade jag i stället en video om just Magic Earth.  Därifrån gick en länk till ett tyskt test av appen och det man särskilt påpekade var att den här appen inte spårar användaren, den samlar inte någon personlig information, man använder den helt anonymt.
Och det här är också det första man möts av när man öppnar Magic Earth första gången:

Det låter "vattentätt", men givetvis sker ändå en viss dataöverföring mellan dig och deras server.
Appen måste exempelvis kommunicera med servern för att få aktuell trafikinfo, och då berättar den var du är, så att du får info om trafiken just där du befinner dig, inte den på en helt annan plats på jorden.
Likaså skickar appen info om det uppstår ett tekniskt fel, så att Magic Earth-teamet uppmärksammas på problemet och kan fixa det utan att man själv behöver kontakta dem. Och om man själv rapporterar om en trafikolycka eller vägomläggning så skickas givetvis rapporten och GPS-positionen till deras server.

Om du vill veta mer, kan du i inställningarna välja Support, sedan Privacy first! (varvid du får ovanstående bild), sedan klicka på den blå understrukna texten (here), och ett dokument öppnas som förklarar vilken info som hämtas och varför. Ungefär mitt i dokumentet finns en fet text med en länk som öppnar ett PDF-dokument som förklarar exakt vad som hämtas, uppdelat i kategori, vilken sorts data det handlar om, varför det är nödvändigt och hur länge det sparas. Jag har gått igenom det hela och hittar inget "skumt".
Till skillnad från andra appar verkar det alltså inte finnas några baktankar typ att hämta information om vart man åker för att lura ut ens intressen, så att de kan sälja den informationen vidare till olika kommersiella aktörer. Så vitt jag kan förstå är det bara när man bokar hotelrum via appen som en annan aktör kopplas in (Bookings.com). Så för mig personligen känns det här bra mycket tryggare än exempelvis Maps.

Hur kan Magic Earth vara gratis?

Appen ingår i ett paket, "Safety lens" som säljs som hård- och mjukvara. Navigatorappen Magic Earth är alltså bara en del av paketet. Samtidigt släpper man appen separat utan kostnad, kanske för att locka till sig köpare av "hela paketet".
Det är också möjligt att de får en liten slant från bookings.com när någon bokar hotell via appen.


En sak jag uppskattar mycket är snabbheten.
Jag hade nöjt mig med att hollandsresan (125 mil) hade plottats på en halvminut eller så, men det tar bara åtta sekunder. Samma sak vid omritning efter att jag satt in delmålen, trots att testet gjordes med en ganska slö mobiltelefon.

När den ritat upp den färdiga rutten och man startat navigeringen sparas resvägen automatiskt, så det behöver man inte heller tänka på själv, den finns under "Historia" när man behöver den.
(Tänk bara på att rensa då och då i Historia-listan, den kan bli v-ä-l-d-i-g-t lång annars.)

Hotellbokning online, direkt i appen:
Av en slump råkade jag (online) klicka på kartan på Panorama hotell intill där vi bor när jag hade internetanslutning.
Då kom namnet upp på en vit yta med en säng-symbol upptill. Jag tog tag i "sängen" och drog uppåt. Då såg skärmen ut som på bilden till vänster här nedan. Jag såg då en symbol som jag inte sett innan, ett vitt B mot mörk botten, till vänster. Jag klickade på ikonen och det du ser till höger dök upp.
Klart för bokning!
            

Jag kollade för säkerhets skull med ett slumpvis utvalt hotell i Bremen också, Garten86.
Det funkade precis lika bra.
Så om du letar efter ett hotellrum i närheten, på väg till eller på ditt resmål, så kan du boka rummet direkt i Magic Earth.

Allmäna transportmedel (givetvis bara online): Aktuella resvägar och tider för buss, spårvagn, tunnelbana, tåg och färjor. Vi testade både en resa i Sverige (Göteborg till Vänersborg) och en resa i Nederländerna (Castricum till Amsterdams centralstation) och båda hämtade hem uppgifterna på några sekunder. I Sverige från Västtrafik eftersom de tar hand om hela resan. i Nederländerna från både  bussbolaget Connexxion och tågbolaget NS, varefter en resa med båda sattes samman, också på några sekunder. En resa från Korsvägen i Göteborg till Umeå centralstation tog också bara några sekunder, och då hämtades informationen från FlixBux och SJ varefter en kombination av dessa användes. Självklart kollade vi med de olika bolagens egna sajter, och alla tider och linjer stämde.
Dessutom fixades umeåresan på två sekunder i Magic Earth, det tog nästan två minuter bara att få reda på tågtiderna på SJ:s sajt. Magic Earth är riktigt bra även på den här punkten, alltså.

Hastighetsbegränsningar, placeringar av fasta hastighetskameror mm funkar offline, det gäller bara att ha uppdaterade kartor, förstås. Och i länder där varning för hastighetskameror är olagligt (exempelvis Tyskland) kan man avinstallera fartkameror helt. (Om en polis stoppar dig i Tyskland spelar det ingen roll om du använder varningarna eller inte -- finns de i mobilen är du skyldig och det är dryga böter.)

Wikipedia-artiklar (online):
Inne i nöjesparken Liseberg i Göteborg finns ett antal W-markeringar. Klicka man på någon av dem kommer en Wikipediaartikel upp om den attraktion man klickat på. Samma sak gäller andra sevärdheter markerade med ett W.

Kort sagt, Magic Earth är en mycket kapabel navigator.
Har du en GPS-navigator i din bil från början? Ställ dig då frågan: Hur färska är kartorna? Och vad kostar de att uppdatera? Magic Earths kartor uppdateras ungefär varannan månad, och vägarbeten och andra hinder uppdateras kontinuerligt när man är online. Gratis.

Hur du installerar och använder Magic Earth, läs här.

Kommentarer om några av de andra appar som testades;
Detta är mina personliga åsikter. Du kanske har lägre krav, och därför skulle bli nöjd med en app jag inte är nöjd med.

Google Maps.
Påstås fungera offline, men de 2 GB man kan spara räcker inte ens till hela Danmark eftersom deras kartor är oerhört platskrävande. Och... offline funkar bara bilkörning, man kan varken få cykel- eller gångnavigationshjälp offline.  Dessutom raderas kartorna efter en månad. Så offlinge funkar det bara med bil, på begränsade områden och under begränsad tid. Och det ligger i sakens natur, Google vill ju veta var du är, vad du handlar, tankar bilen... information de kan sälja till tredje part. Och det kan de inte när du är offline.

MapsMe.
"Redaktionens val" i Play butik. Då måste de ha nöjt sig med att testa en kort sträcka utan delmål. För i mitt test tog det 1½ minut innan färdvägen över huvud taget visade sig. Och den gick via Öresundsbron, så jag la in en Helsingörs färjehamn som mellanpunkt. Vägen ritades om, det tog ytterligare 1½ minut.
Sedan ville den ta färjan Rödby-Puttgarden, så jag fick lägga ett delmål på Storebaeltsbroen. Nu tog det c:a 1 3/4 minut innan också den delen av vägen var klar.
Slutligen ville appen åka till Heemskerk från söder via Amsterdam vilket är vansinne om det är rusningstrafik, så jag la till ett delmål på Afsluitdijk. Nu tog det nästan 2 minuter innan resvägen var klar. På tok för långsamt.
Klickar man på ett hotell på kartan får man uppgifter om hotellet, och om de finns på booking.com kan man länkas till den sajten för bokning av rum. Fast den funktionen finns också i Magic Earth som, som sagt, är en avsevärt snabbare app.  Och det kostar drygt 70 kr per helår eller 19 kr per månad eller 13 kr för en vecka om man vill slippa reklamen. (Uppgifter hämtade i juli 2019.)


OsmAnd.
Klarade inte att räkna ut snabbaste väg 300 m nedför backen där vi bor och in fem meter på en tvärgata! I stället valdes en omväg på 1,8 km. Kul om man tycker om sightseeing, men inte om man vill komma fram snabbt. Dessutom kan man bara ladda ner sju kartor och exempelvis Tyskland är uppdelat i sina delstater, så jag slog i taket direkt. (Sedan måste man betala...)

MapFactor...
...tror att färjeläget i Puttgarden inte har någon koppling till resten av Tyskland! Den vill inte ens åka en halvkilometer inomlands när du kört av färjan i Puttgarden. I stället vill den ta färjan tillbaka till Rödby i Danmark och göra en nästan 25 mil lång omväg. Först nordväst, sedan en färja till, sedan ner genom Jylland och slutligen österut i Tyskland tills man är framme vid den plats du kunde se med blotta ögat där du stod på kajen. (För den som inte redan vet, så är färjan Rödby-Puttgarden den vanligaste vägen till Tyskland för svenskar, norrmän och många danskar, både privatbilister och yrkestrafik.) Under flera år har ett antal användare skrivit till MapFactors utvecklare, men felet kvarstod när vi kollade i juli 2019. Ett primitivt gränssnitt gör inte saken bättre.

CoPilot GPS.
Inte så gratis som man påstår. 3D-visning och röstnavigering försvinner efter en vecka, sedan ska man betala. Och utan röstnavigering är den livsfarlig eftersom man tvingas flytta blicken från trafiken till GPS:en ofta för att inte missa en sväng eller avfart. Enbart bilnavigering.

Sedan var det en hel hög med appar som vräkte på med reklam i tid och otid, flera hade reklam på skärmen även under navigerandet, vilket är både irriterande och farligt i de fall man är tvungen att "klicka bort" reklamen under färd. Vilket dessutom är olagligt bland annat i Sverige, man får inte hantera en mobiltelefon eller surfplatta under färd.
Hur du installerar, ställer in och navigerar med Magic Earth, instruktioner med bilder, klicka här.

/Stefan Berge, Valutronic

Apparna som inte klarade mina krav, i den ordning de dök upp på Google Play Butik:

Sygic GPS Navigation & Maps
MapFactor GPS Navigation Maps
Free GPS Navig
Free GPS Navigation: Offline Maps and Directions
Offline Map Navigation
HERE WeGo – Stadsnavigering
MAPS.ME – Offline karta, trafik & navigation
off-line navigering körning & GPS rutt Kartor
Offline Maps: Kör och navigera med GPS-kartor
Maps (Google)
TomTom GPS Navigation - Trafik och Fartkameror
Offline Maps, GPS, Körbeskrivning
OsmAnd — Offline resekartor och navigering
Locus Map Free - Outdoor GPS navigation and maps
Offline gps - Kartor Navigation & Vägbeskrivning
Navigation & Maps : shortcut
Offline Maps & GPS Navigation
Offline Maps & Navigation : GPS Route Finder
Offline Maps,Navigation,Vägbeskrivning och Traffic
GPS Navigator with Offline Maps
Waze - GPS, kartor och trafik
Voice GPS Driving Directions - GPS Navigation
GPS Map Navigation plus Direction Finder Offline.
Offline Maps & Voice Navigation:GPS Route Finder
röst GPS navigator levande trafik transit kartor
Live GPS-navigering: offline-kartor och navigering
Navmii GPS World (Navfree)
GPS-navigeringskartor
Offline Maps and GPS Offline - Car Navigation
(Jag tror att det till och med var några fler, men jag noterade inte deras namn.)

Några av apparna tappade viktiga funktioner efter en kort testtid, sedan måste man betala för full funktionalitet. Dit hör numera också Offline Maps & Navigation som tidigare var en bra bil-navigatorapp.
Några var långsamma på att ta fram vår långa semesterresväg (och andra resor ner i Europa)
Några var slöa på att ta fram ny färdväg när man lämnat den föreslagna vägen.
Några var i verkligheten bara "skal" till Google Maps. (Maps inaktiverat - ingen navigering!)
Några kanske var bra någon annastans, men hade dåliga kartor över nord- och västeuropa.
Några tillät bara nedladdning av några få kartor, sedan krävdes betalning.
Några tillät inte lagring av kartor på SD-kortet där jag hade gott om plats, utan började i stället fylla internminnet där det redan var trångt.
Några kunde inte simulera en resa, och jag vill kunna göra det för att få en bättre känsla för vad som väntar när jag är ute och kör.
Några hade bara 2D-kartor och / eller saknade röstnavigering.
Väldigt många hade irriterande mycket reklam, i några fall poppade reklamen upp under färd, vilket är farligt eftersom man då måste klicka bort den för att kunna läsa av kartan, vilket är olagligt.
Det här var allvarliga brister (som jag ser det), och det var därför ingen av dessa dög för mig.

Sommaren 2019 blev det ingen semesterresa, och det gjorde att vi kunde göra alla de här testerna. För det tog en enorm tid.
Men det var ändå bra, hade vi inte gjort det här hade vi kanske inte upptäckt Magic Earth.