Voigthorn VH-1
(Eller mera exakt: Vår formgivning av Voigts ”hybridhögtalare” från 1930-talet – en hybrid mellan linjärt expanderande ”backloaded” horn och kvartsvågspipa. Vi skriver voigthorn för enkelhetens skull. )

En hifi-entusiast beskrev skillnaden mellan ”vanliga” högtalare och horn så här:
”Horn låter definitivt inte slappa! Musiken hoppar på dig snarare än att blygt gömma sig någonstans långt bakom högtalarna.”
Ljudet har också beskrivits som känslan av att hamna på de bästa platserna vid en konsert, nära musikerna.

Man får alltså känslan av ett större rum, samtidigt som en lätt förstärkning av det övre mellanregistret ger en ökad närvarokänsla. Musiker, sångare och ljudeffekter hamnar i själva rummet, som av många då också upplevs som större (när man blundar, alltså...).

Så för dig som prioriterar "känsla" framför exakthet, eller lyssnar mycket på äldre musik där de här högtalarna kan få fram den känsla högtalare hade förr är det här ett perfekt val.

VH-1:an till höger har byggts av en av våra kunder som la till ett eget ytterhölje utanpå originallådan. Visst blev det snyggt?

Så vill du "flytta in i ett större rum" och gillar horns speciella ”värme” och extra närvarokänsla, kommer du att uppskatta VH-1:an.
Vill du däremot att ljudåtergivningen ska vara mera exakt bör du i stället välja någon av våra SQ 50-högtalare.

Observera att VH-1-lådan är designad och avstämd för de högtalarelement vi har i HSV-1-satsen. De har rätt Qts-värde och rätt resonansfrekvens. Hornhögtalare är känsliga på de här punkterna, så chansa inte med andra högtalarelement, det blir med hög sannolikhet fel i basen och jobbiga resonanser.

Högtalaren uppe till höger. En av våra kunder byggde VH-1:or och la till ett eget ytterhölje. Visst blev det snyggt?

Materialet på våra sidor omfattas, precis som allt annat som publiceras på Internet, av upphovsmannarätten.
Att kopiera och publicera hela textavsnitt, bilder, ritningar et.c. på ens egen webbsida utan lov från upphovsmannen är olagligt. Detta gäller givetvis även våra ritningar.
Du har vårt tillstånd att kopiera texter mm från vår sajt till din dator och / eller skriva ut dem för eget bruk.
Däremot ger vi inte tillåtelse att kopiera vårt material till andra webbsidor på Internet, offentliga register, diskussionsgrupper, tidskrifter eller böcker et.c. utan vårt skriftliga medgivande.

Vill någon däremot länka till oss, går det givetvis bra. Säkrast är att länka till startsidan (valutronic.se/index.html), den adressen ändras aldrig. Och sedan tipsa om hur man går vidare till den önskade sidan.
Om man länkar direkt till en undersida, t.ex. den här, finns alltid risken att vi vid nästa uppdatering ändrar sidans namn. Det har vi redan gjort på ett flertal sidor på vår sajt, och då fungerar inte gamla länkar längre.