Besök oss gärna på Facebook!besökare hittills. Counter: http://www.digits.net

Följ oss på Facebook. Vi skriver om nyheter, lagersituation för artiklar som har begränsad tillgång, var vi befinner oss i olika utvecklingsarbeten och en del annat matnyttigt.

CM-100. Hifi-förstärkaren du skruvar ihop själv, ingen lödning behövs. Och du får högsta ljudkvalitet, ingen vanlig ”stormarknadshifi”.
Ljudet blir knappast bättre än så här, och designen bestämmer du själv om du inte väljer att bygga vår redan utprovade låda, förstås. Den på bilden till höger.
Själva förstärkarmodulerna är våra CM-50C, en vidareutveckling av de Hi-Fi-moduler som vi fått så mycket beröm för, men färdigmonterade på kylflänsar.

OBS! Från och med oktober 2016 finns en sats med helt fädiga delar till en mera elegant Valchromat-låda, frästa och borrade i en CNC-maskin med hög precision. Du behöver inte såga, borra eller fila själv, och lådan är både elegant och stabil. Dessutom med  förgyllda poluttag för högtalarna. Läs mer här!

Längre beskrivning av hur och varför vi tog fram en egen effektförstärkare, klicka här.
Ritningar och byggbeskrivning av lådan, klicka här.
Komponentsatsen, CM-100C, klicka här.
Sammankoppling av förstärkaren, klicka här.

CM-50-16. Enbart slutsteg, färdigmonterade på kylfläns, klicka här.

Riktigt bra förstärkare kostar normalt en mindre förmögenhet och hittas bara i exklusiva hifibutiker.
De massproducerade prylar du hittar på stormarknader (och tyvärr också hos en del mindre nogräknade hifi-butiker) innehåller ”kostnadseffektiva” kretslösningar. I stället för att själva konstruera förstärkarens slutsteg använder tillverkarna billiga lösningar baserade på integrerade kretsar. Man drar ner på antalet komponenter eftersom den stora kostnaden för en tillverkare är monteringstiden. Tyvärr brukar det få en negativ inverkan på ljudet, men om flertalet människor ändå nöjer sig med ljudet från en iPhone, varför anstänga sig?

Men så finns den lilla grupp som vi hoppas att du tillhör (eftersom du läser det här).
Som vill ha
högsta möjliga ljudkvalitet. Som vill kunna sjunka ner i favoritsoffan och riktigt njuta av musiken.
Som inte nöjer sig med det detaljlösa ljud som många massproducerade förstärkare har, i synnerhet numera när klass D-steg blivit vanliga.
Men smakar det så kostar det, brukar man säga. Classé, Linn, Bladelius, Chord... Exklusiva märken de flesta inte ens hört talas om, men som välbärgade musikentusiaster gärna köper.
40 000 kronor (och uppåt) för en förstärkare är helt normalt i de sammanhangen. CM-100 kostar knappt en tiondel att bygga. Ändå vågar vi påstå att den låter (minst) lika bra som mera exklusiva märken. Och dessutom är den så konstruerad att ljudkvaliteten är konstant. Den sjunker inte med tiden, som det tyvärr ofta är hos andra förstärkare. Det är samma toppkvalitet efter tusentals drifttimmar som när förstärkaren var helt ny.


Så vad är haken?
Du kanske såg att vi skrev att den kostar knappt en tiondel ”att bygga”. Du får alltså skruva ihop den själv.
Aha, tänker du. Jag måste kunna läsa elektronikritningar och vara duktig på att löda.
Men det stämmer inte. All lödning är redan gjord. Du fixar en lämplig låda (och vi har givetvis ritning på en sådan, se länk upptill på sidan), eller köper CM-100V-satsen, där en helt färdigborrad / färdigfräst låda som skruvas ihop med åtta skruvar som medföljer.
Själva den elektriska sammankopplingen tar c:a en halvtimma, se inkopplingsanvisningen för CM-100-16 här, för CM-100V här.

Så vitt vi vet är vi helt ensamma om det här konceptet. En riktigt högklassig förstärkare som man kan bygga själv, utan elektronikkunskaper.

Resultatet – Ljuv musik! Varje liten detalj i musiken hörs, lika bra som hos tio gånger dyrare ”exklusiv-märkes-förstärkare”.
Och när dina vänner hör hur underbart det låter kan du ju passa på att berätta att du byggt förstärkaren själv! ;-)


CM-100 har tillräcklig känslighet för att kopplas direkt till t.ex. en CD- eller DVD-spelare. I vår butik har vi haft den direktkopplad till vår dators hörlursutgång, och datorn är stationär med HD-audio. Vi har valt ut bra inspelningar och har SQ-50-högtalarna, då behövs inga tonkontroller.

Så när behövs en förförstärkare?
Om du vill använda en smartphone. Signalen från luruttaget är sannolikt för låg.
Om du vill spela LP-skivor på en grammofon.
Och spelar du mycket gammal musik (c:a 1970 och tidigare) och vill kunna påverka tonkurvan. Mera bas på en del inspelningar, minskad diskant när inspelningen var lite överstyrd...

Vår FF-16CMC hör till de bästa förförstärkarna på marknaden vad gäller ljudkvalitet.
Läs mer här.