Sub 6
  
 Aktiv subbas speciellt för musikbruk.

En subbaslåda speciellt framtagen för musikåtergivning. Vi har länge letat efter en aktiv subbaslåda som komplement till våra MB-50, men inte hittat någon med tillräckligt rent ljud. Det blir i regel bara buller.
Men efter omräkningen av basporten för SQ-50-lådorna, då de fick en riktigt härlig, ren och djup bas, visste vi hur vi skulle gå tillväga.
Så vi har (äntligen) tagit fram en aktiv subbaslåda med komponenter för musikåergivning rakt igenom:
Subbas-förförstärkare med diskreta komponenter för rent och klart ljud, CM-5018 effektförstärkarmodul, också för att få renast möjliga ljud. och samma högtalarelement som i våra berömda SQ-50 MK4. Och en basport framräknad enligt samma koncept.
Vi ändrade dock måtten så att lådan blir relativt låg, 44 cm så att man lättare kan gömma den under ett bord eller ställa den i ett hörn av rummet. Eller varför inte lägga en bordskiva ovanpå och ha den som ett sidobord?
Lådans mått är: Bredd 53, höjd 44, djup 30 cm.
För att försäkra oss om hög ljudkvalitet har vi alltså inte köpt hem någon färdig subbasmodul. Vi gjorde det för några år sedan men ångrade oss snabbt. Varannan krånglade inom ett år, någon redan efter ett par månader. Så nu har vi våra egna komponenter som vi vet håller. All elektronik (utom baselementet) monteras på en laserskuren frontplatta.
Monteringstid för elektroniken är uppskattningsvis mellan 15 och 30 minuter beroende på hur van / ovan man är vid elmontering. Ingen lödning, bara att skruva fast delarna på plattan och ansluta några få ledningar mellan delarna.

Komponentsatsen heter Sub6C och innehåller elektroniken som beskrivits här ovan plus ett baselement LS18532.
Det enda som tillkommer är själva högtalarlådan. En tydlig ritning på lådan med sågmall medföljer i Sub6C-satsen.
Monteringsanvisningen visar hur man sätter fast och kopplar ihop elektroniken, steg-för-steg.

Länk till monteringsanvisningen
Länk till komponentsatsen Sub6C

Lådans konstruktion är enkel, man behöver inte ens ta ut ett hål för subbasmodulen, det bildas "av sig självt" av att högerväggen är förkortad och totaldjupet på lådan är 300 mm och subbasmodulens bredd 297 mm. (Se höger bild.)
 

Anslutning till olika typer av förstärkare / förförstärkare / slutsteg:
Finessen med denna koppling är att den utgång på Preamp2 som ansluts till CM-100 delar vid c:a 100 Hz. När mindre högtalare (ex.vis MB-50 eller CS-50) ansluts till CM-100 matas de därför inte med onödigt djup bas vilket i en liten låda kan ge upphov till distorsion.

OBSERVERA: Det är tämligen högt tryck inne i subbaslådan. Om det uppstår blås- eller visslingsljud från oanvända RCA-uttag, plugga då igen dessa med exempelvis oanslutna RCA-pluggar.