Nyhet maj 2020:
SQ-5020C
-en "carlssonlåda" i miniformat.
Efter succén med SQ-50-20 bestämde vi oss för att göra en "carlssoninspirerad" variant. Alltså en med 360 graders ljudspridning med uppåtriktat baselement och fyra diskanter runt detta.
Nu är den klar, vi har testkört i ett antal timmar och ljudet blev som väntat helt underbart. Man kan gå omkring i rummet utan att störas av den riktverkan som vanliga högtalare har.

Så för alla oss som vill njuta av musiken fullt ut, utan att behöva placera högtalarna på något speciellt sätt och själv sitta på någon speciell plats i rummet för att få bästa ljud, är SQ-5020C något av en dröm. Och det är inget som säger att de måste stå precis mitt emot lyssningsfåtöljen. Ljudspridningen gör placeringen mycket mera flexibel än med vanliga högtalare. I nödfall skulle de till och med kunna stå bakom en soffa, eftersom diskanten tack vare 360-gradersspridningen då skulle reflekteras mot bakomliggande vägg i stället för att (som med vanliga framåtriktade högtalare) dödas av soffan.
Själva ljudkvaliteten och basdjupet är samma som hos våra SQ-50-20, så vi vågar lova en härlig musikupplevelse. Fullt i klass med mångdubbelt dyrare högtalarlådor, och med en ljudspridning som inga vanliga högtalare klarar. (Stig Carlsson var inte dum när han kom fram med det här konceptet som han kallade "ortoakustiska" högtalare.)
Lådornas storlek är drygt 32 x 33 x 34 cm utvändigt. Sidoväggarna går ända upp, så det är lätt att täcka ovandelen med ett tyg eller ett nät.

Så vad kan du vänta dig när du byggt färdigt?
Samma höga ljudkvalitet som hos våra övriga SQ-50-konstruktioner, dvs det som gett oss 5 poäng av 5 möjliga på både Facebook och Google My Business. Det blir inte mycket bättre än så.
En för lådstorleken riktigt bra basåtergivning som dessutom är ren, fast och tydlig.
Ljudspridning i alla riktningar, så att musiken låter som den ska överallt i rummet.

När det här skrivs har vi monterat ihop och testat högtalarna, men inte klätt lådorna än.
Så även om de låter ljuvligt är de än så länge ganska fula, vi ska fixa detta när vi får tid de närmsta dagarna, sedan kommer nya bilder.
Högtalarsatserna hittar du här.
Som vanligt ingår sågmall och ritningar i högtalarsatserna.
Bilder:

Först högtalaren som den såg ut omedelbart efter hoplimning och bestyckning, utan ytbehandling.
Förutom att lådan är dämpad inuti har vi också dämpat insidan av väggarna ovanför baffeln med en svart filt.
Eftersom lådans sidor går ända upp blir det inte svårt att lägga på ett högtalartyg (eller galler).  Biltemas högtalartyg (svart) är utmärkt, det släpper igenom ljudet obehindrat samtidigt som det hindrar insyn. Här har vi helt enkelt lagt det ovanpå för att visa detta. Som du ser, högtalarelementen och sladdarna syns inte igenom.


Vi har inte bestämt oss för hur vi ska ytbehandla butikens högtalare än, men en enkel lösning som kan bli relativt snygg är att helt enkelt limma fast tyget på lådans ovankanter, sedan skära eller klippa så att det går kant-till-kant, inte utanför. Därefter limmar man fast  en list som löper runt kanten.
Färg? Vi tycker att vitt är rätt snyggt, det passar lite överallt, och var en vanlig färg på Carlssons lådor på 1970-talet.Men varför inte en elegant röd lack, det bryter också snyggt mot det svarta tyget:Ytbehandlingen bestämmer du förstås själv, det här är bara några förslag.