Sidan skapad 2019-02-18, uppdaterad 2019-03-01
SQ-50-20
Litet format, men både stort och rent ljud.
Äntligen riktigt bra ljud, även i basregistret, i en lådstorlek som alla kan acceptera!
För dig som redan har SQ-50 eller MB-50 med de små diskantelementen och vill bygga om... klicka här!Storleken är bara 20 (B) x 50 (H) x 30 (D) cm men den har ändå en basåtergivning som imponerar.
Högtalarelement och filter är samma som i övriga SQ-50-modeller, så ljudkvaliteten är också i toppklass.
Fungerar lika bra som studiomonitor som hemmahögtalare hos musikälskare med högt ställda krav.

Ljudet är som sagt av högsta klass, men det som slår en direkt när man spelar modern musik är förmågan att gå både djupt och rent. Bastunga låtar som Grace Jones  "Hurricane Dub" och Bass Mekaniks "Bass all day" (finns på Spotify) får ett imponerande tryck, utan att man behöver vrida på någon extrabas på förstärkaren. I butiken har vi datorn ansluten direkt till slutsteg, och de som lyssnat hittills har (samtliga) varit mycket imponerade.

Lådan på bilden har basporten bakåt, men efter lite tester upptäckte vi att det gick utmärkt att ha den framåt i stället, och därmed kan högtalaren placeras direkt mot en vägg, i ett hörn, en bokhylla, stereobänk eller... var man vill. Varför inte uppe vid taket, som på den här bilden? Då kan man möblera resten precis som man vill utan att behöva ta hänsyn till högtalarna.


Här är en bild som visar hur små lådorna faktiskt är.


Högtalarsats: HSQ-50-20 / F / F2. (Tre varianter beroende på om du vill löda själv eller inte.) Ritningar på båda lådtyperna (framåtvänd eller bakåtvänd basport), sågmall och steg-för-steg-anvisningar ingår.

Frekvensomfång 27 - 24 000 Hz enligt DIN 45500. (48 - 20 000 Hz -3 dB.)
DIN 45500 var en tysk (men internationellt accepterad) Hi-Fi-norm som tog hänsyn till hur känslig den mänskliga hörseln i praktiken är för variationer i en frekvenskurva. Tester utfördes på människor, och med tiden kom man fram till hur mycket volymen kunde variera inom frekvensområdet utan att människor upptäckte det vid musiklyssning. Det blev det streckade området på diagrammet här nedan.
Tillåten avvikelse inom 100 - 4 000 Hz: +/- 4 dB.
Tillåten avvikelse ytterligare -4 dB/oktav under 100 Hz och -3 dB/oktav över 4 kHz, se nedre svarta markeringen.

Blå kurva = SQ-50-20.
Grön kurva = En sluten låda med samma innervolym och samma högtalarelement och filter som SQ-50-20, nämligen MB-50, största varianten.
Att kurvorna är streckade över 100 Hz beror på att de då sammanfaller med varandra.

Någon kanske tycker att DIN-kurvan är för snäll, men i praktiken är den faktiskt realistisk.
Det rum du lyssnar på musik i ger sannolikt mycket större avvikelser från en linjär frekvenskurva, se de praktiska mätningar vi gjort, på den här sidan.) Men, som sagt, hörseln är inte särskilt krävande när det gäller den saken, annars hade man inte stått ut med att lyssna på musik inomhus.

Vill du ha ett par lättplacerade högtalare som ger rent och ofärgat ljud med en för storleken förvånansvärt djup och ren basåtergivning, bygg ett par SQ-50-20. Du kommer inte att ångra dig!
Om du har en inspelningsstudio gäller samma sak. Ljudåtergivningen är oerhört exakt och detaljrik. Med SQ-50-20 kan du lita på att det du hör stämmer med det som blir på inspelningen.

Och om du har vägarna förbi vår butik i Göteborg: Kom in och provlyssna! Du behöver inte känna något köptvång, vi vill bara att så många som möjligt får höra hur bra den här lilla högtalaren låter.
Om du inte kan komma under ordinarie butikstid, ring eller mejla så försöker vi hitta en tid som passar dig bättre.

Ritning och sågmall till SQ-50-20.
OBS. Detta erbjudande gäller enbart kunder som köpt HSQ-50 med de små diskantelementen:
eller dvs från början av 2017 och senare.
(Eller som byggt om sina SQ-50 med våra ombyggnadssatser.)

5020R. Enbart ritning och sågmall.
Man bygger de nya lådorna och flyttar sedan över komponenterna från de gamla lådorna till de nya.
För SQ-50-20-lådorna behövs förutom trämaterial också ett basport-rör. Det görs av ett standardrör som finns hos  vanliga byggvaruhus och bara kostar några tior. Det säljs dock inte i just den längd som lådan kräver, så du får själv såga ner det till rätt längd. (Mått finns på ritningen.)
Pris för ritning och sågmall: 100 kr inkl porto.
Mejla oss för beställning. Ange namn och adress dit ritning och sågmall ska skickas. Betalning via Swish eller till vårt bankgirokonto, vi skickar brevet senast nästa arbetsdag efter mottagen betalning.
Erbjudandet gäller alltså inte kunder som köpt HSQ-50 längre tillbaka i tiden då satserna hade de större diskantelementen (som var c:a 130 mm i diameter).

5020RB. För dig som har de små diskantelementen och inte vill göra basportrören själv:
Ritning, sågmall och två eller fler basportrör. 215 kr + 30 kr per basportrör. (2 st = 275 kr, 3 st = 305 kr, 4 st = 335 kr o.s.v.) Frakt ingår i priset, levereras med DB Schenker efter förskottsbetalning via Swish eller bankgiro.
Mejla oss för besked om leveranstid, basportrören kan vara tillfälligt slut, dock max 2 - 3 arbetsdagar.