bygg högtalare själv konstruera montera älska njuta lyssna bäst bästa billiga lågpris bygg själv bygga själv köpa köptips audiofil audiofilhögtalare Hi-Fi hifi hajfaj perfekt ljud musik musikälskare perfekta studiomonitorer studiohögtalare hifihögtalares

Ombyggnad till nya SQ-50-lådorna (MK 4)
För dig som byggt våra tidigare högtalare och nu vill byta upp dig.
Du måste ha köpt dina högtalarsatser från oss de senaste sju åren, så att vi kan kontrollera detta med vår bokföring. Eller själv kunna bevisa att du handlat dem av oss med ett foto på kvittot.

Om nödvändigheten att sluta publicera de nyaste ritningarna på sajten, läs här.


Om du redan har SQ-50-högtalare, har köpt högtalarsatserna från oss, och inte behöver byta högtalarelement eller filter: Då räcker (kanske, se nedan) en ritning till den nya lådan.

Enbart en ritning kostar 100 kr. (Vi tar inte betalt för portot när vi skickar i brev.)
Ange vilken högtalare du vill byta låda till när du beställer / betalar.
Om du vill testa olika lådor är priset 100 kr per ritning.
Samma prissättning gäller när ritningar skickas med andra komponenter.
Betalning swishas till 070 776 00 45 (Stefan Berge, firmainnehavare Valutronic), glöm inte ange vilken högtalarmodell du vill ha ritning på!  Brevet med ritning skickas från oss inom två arbetsdagar sedan vi mottagit betalningen.
Vi kan också ta emot betalningen på Bankgirot, 5000-3482, Valutronic, men det tar 1 - 2 dagar extra.
Vi exporterar inte enbart ritningar, utan endast hela högtalarsatser, se vår exportsajt om du bor utanför Sverige.

De nya lådritningarna förutsätter de nya högtalarsatserna (se HSQ-50-sidan) som vi sålt sedan sommaren 2016. Om du har äldre diskantelement kan du behöva justera ner placeringen av baselementet för att få plats med det gamla diskantelementet. Så du bör veta vad du gör, vi kan inte hjälpa till med detta.

Om du inte har senaste komponenterna och vill ha allt up-to-date:


Du har nu:
Rekommenderad ombyggnadssats:
Stora runda diskantelement, elektrolytkondensatorer i filtren, och vill byta dessa komponenter. Baselementen i bra skick
OS-50. Du flyttar över baselement och spolen i filtret från din gamla högtalalåda till den nya. Övriga filterkomponenter och diskantelement byts.
Mer info här.

Nya filtret men gamla diskanterna, baselementen i bra skick.
OS-50UF. De nya diskantelementen har högre känslighet så det som byts är diskanter + ett av motstånden i filtret. Resten flyttas över.
Mer info här.
Gamla högtalare, som är äldre än 7 år
Du måste du skicka bild på ditt kvitto för att erbjudandet ska gälla. Och det är ändå tveksamt att flytta över så gamla baselement, se nedan.

Hur vet man hur långt ett högtalarelement har kvar innan det måste bytas?
Det vet man inte. Men efter några decennier av erfarenhet har vi kommit fram till detta:

För det första: UV-ljus (solljus), tobaksrök, matos, fett och fukt förkortar livslängden hos lim och upphängningar. 
Men om högtalarna inte utsatts för något av detta bör följande gälla:

Baselement, någorlunda ren miljö: Om man ofta spelar ganska högt kan man räkna med att en livslängd på 8 - 12 år. (Spelar man måttligt högt kan livslängden bli mycket längre.)
Det som till slut kan hända är att väven som håller spolen centrerad lossnar, eller membrankanten spricker.
Gummiupphängningar av syntetgummi brukar hålla bra, naturgummi (i synnerhet skummat) bryts ner snabbare.
Baselement i kök där man steker, grillar eller friterar mat (oljeångor i luften) kan förkorta gummikanternas livslängd så vi rekommenderar att man har ett högtalartyg som skyddar baselementen från olja.

Diskantelement: Kolla färgen på membranet, det är ju samma plast som också håller spolen i rätt läge.
När plasten åldras gulnar den samtidigt som den blir hårdare. Membranet får svårare att "hänga med" i de snabba rörelser ett diskantelement måste klara, små sprickor kan uppstå i upphängningen, distorsionen ökar.
Om du ändå ska byta låda och diskanternas membran blivit gula rekommenderar vi därför att man passar på att byta dem när man ändå håller på med ombyggnaden.
Och för att utnyttja den låga distorsionen hos de nya diskanterna bör även filtren bytas / uppgraderas om du inte redan gjort det, då räcker det extra motståndet.


En förklaring till varför vi skickar med ritningar i våra högtalarsatser och ombyggnadssatser i stället för att bara ha dem på nätet som förr:

Precis som du har också vi utgifter som måste betalas. Bostad, mat, kläder, skatter, räkningar, transporter mm.
Vi är inga bidragstagare utan arbetar för vårt uppehälle.
Vi skattefuskar inte, vi jobbar inte svart. Vi bidrar till samhället som goda medborgare.

Att ta fram så bra produkter som de högtalare vi säljer är oerhört tidskrävande:
Vi ska testa olika högtalarelement, göra beräkningar av lådan, testbygga, mäta, justera, testa igen, ibland många gånger, och slutligen göra ritningar, bygganvisningar, sågmallar för kunderna och publicera information om våra högtalare på vår sajt och Facebook. Samtidigt bevakar vi regelbunder nätet för att se om någon bryter mot upphovsmannarätten.
Innan vi kunde lansera den nya serien av högtalare (med den förbättrade basporten) hade vi arbetat med den i flera månader, utan lön.
Självklart kan vi då inte bara skänka bort konstruktionerna och låta andra tjäna pengar på att sälja komponenterna. Då går vi garanterat i konkurs.

Under ett år, maj 2016 - maj 2017 hade vi tusentals besök på den svenska sajten från Kalifornien som toppade listan, fem-i-topp-listan visade runt tiotusen besök från andra länder. Men exporten av satser var bara en handfull.
I forum på nätet såg vi hur man berömde högtalarna och tipsade varandra om var på vår sajt man kunde hämta  ritningarna och var man kunde köpa liknande högtalarelement i USA för att slippa skicka efter våra satser.
Det här gick att göra lagligt eftersom vi (som har upphovsrätten / copyright) själva publicerat ritningarna på nätet.

Så på sätt och vis var det bra att vårt tidigare datorprogram för högtalarberäkning hade en bugg.
Beräkningen av lådor med spaltformad basventil gav inte helt korrekt resultat, det tog inte hänsyn till den påverkan lufthastigheten i basventilen har på ljudet. Men vi ville ha spaltformad basventil eftersom det ska ge lägre distorsion och därmed fast och tydlig bas, inte bara "bullerbas". Så buggen i programmet gjorde att högtalarnas basgång inte var optimal, och felet blev värre vid hög volym. Som sagt, en bugg i programmet.
Så även om våra tidigare högtalare lät bättre än de flesta andra var de inte riktigt optimerade.
Det blev en förstärkt bas i området runt 50-60 Hz men ett tapp under 42 Hz.
De nya lådorna har ingen baspuckel, samtidigt som de går djupare.

Första kunden som byggde om sina SQ-50H till vår nya design skrev direkt efteråt:
"Provade en 25hz ton från youtube, bra tryck. Betydligt bättre än innan".

Tillägg, januari 2019: Vi har själva testat och kundens påstående stämmer. Basen går hörbart (och kännbart) djupare samt upplevs (åtminstone subjektivt) som ännu klarare och tydligare. Vi brukar demonstera detta med låten "Bass all day" med Bass Mekanik, där alla bastoner återges med full styrka. Finns på Spotify...

Det är inte bara lådan som har ändrats:

Under 2016 uppgraderades högtalarfiltren och strax därefter byttes också diskantelementen ut.
Våra filter har nu polypropylenkondensatorer för audiobruk, utan vare sig övergångs- eller IM-distorsion och ingen risk för hotspots i lindan tack vare rejäl överdimensionering.
Diskantelementen har hög linearitet, med ett rent och lättlyssnat ljud