OLP-1 överlastskydd.

OLP-1 monteras in i serie med baselementet, eller om man så vill, på högtalarsladden mellan förstärkaren och högtalaren:

Funktion: När strömmen når OLP-1:s tröskelvärde bryts strömmen nästan helt. Ljudnivån sjunker rejält.
Skillnaden mot vanliga säkringar är att man bara behöver dra ner volymen till noll en kort stund, så blir OLP-1 ledande igen.
Sedan är det bara att vrida på volymen som om ingenting hade hänt. OLP-1:an går inte sönder, utan fortsätter att fungera.
Den behöver alltså i praktiken aldrig bytas ut.
Kostnaden (30 kr inkl moms per skydd) är alltså en engångskostnad, och kan vara en klok investering för högtalare vars RMS-effekt ligger runt 30-50 watt och förstärkarens uteffekt är högre och därför skulle kunna skada högtalarna.

Vi kan leverera OLP-1 även till kunder som inte köper något annat. I så fall måste förskottsbetalning göras, och vi tar 30 kr för frakten oavsett antal. (Skickas som brev.)
Totalpriset blir 30 kr plus 30 kr gånger antalet OLP-1. Maila oss för lagerstatus före betalning. Betalning kan göras på två sätt:
Swish till 070 776 00 45 (Stefan Berge, innehavare av Valutronic, står som mottagare) eller till vårt bankgirokonto: Valutronic, 5000-3482

Liksom vanliga säkringar beror tiden för att lösa ut skyddet på strömmen. Kurvan ser i det här fallet ut så här:

Vid 0,8 A kontinuerlig ström löser skyddet inte ut. Vid 1 A löser det ut efter 45 sekunder. 2 A: 4 sekunder. 3 A: Drygt 1 sekund.
I musiksammanhang är det stor skillnad mellan toppeffekt och medeleffekt, så i praktiken märks inte skyddet förrän topparna överstiger 30 watt.

Man kan alltså spela musik med en bra bit över 100 dB ljudtryck från ett par (2 st) SQ-50-lådor utan att OLP-1:an löser ut. (10W, 90 dB/1W/1m per låda i döddämpat rum, några meters avstånd i normala rum)
Och ytterligare några dB från ett par VH-1:or. Det är obehagligt högt för personer utan hörselskador.

Precis som hos vanliga säkringar finns alltså en viss tröghet. Det innebär följande:
Om man i måttlig takt ökar volymen på förstärkaren, eller om musiken sakta stegras i ett crescendo som slutar med för hög volym, kommer skyddet att lösa ut innan högtalarelementet hinner ta skada.
Men om förstärkaren redan står på alldeles för hög volym när man slår på strömmen, så finns givevis risken att högtalarelementet hinner skadas innan skyddet löser ut. Samma sak om man t.ex. släpper en mute-knapp när volymreglaget står för högt. Högtalarmembranet kan få så hög hastighet att spolen deformeras av hastigheten in i magnetbottnen, även om skyddet hindrar att spolen brinner av.


Vid 2A (64 W musikeffekt, ungefär vad VH-1 tål som mest, och i närheten av de 80 W musikeffekt som SQ-50 klarar) löser skyddet ut efter fyra sekunder.
Vid 3A (72 W RMS, 144 W musikeffekt, dvs överlast för båda högtalartyperna) löser skyddet ut efter drygt 1 sekund.

Om man vill skydda högtalarna mot ögonblickliga effektökningar krävs ett kortslutande elektroniskt skydd som vid överspänning ger en kortslutning inom några mikrosekunder och på så sätt drar ner spänningen ögonblickligen för att skydda högtalaren. Och då vill det till att förstärkarens kortslutningsskydd (om den har det) är snabbt nog, annars kan förstärkaren gå sönder.
Så det enda hundraprocentigt säkra är att högtalaren tål mer effekt än vad förstärkaren levererar. Det är bland annat därför vi tagit fram SQ-150.

Vi rekommenderar skyddet till förstärkare på max 250 W per kanal (vid 8 Ohms last). Det beror på att OLP-1 har en begränsad spänningstålighet.
Väldigt få förstärkare för hemmabruk har så hög effekt, så OLP-1 klarar sig i regel med god marginal.