MB-50. En liten sluten låda med SQ-50:s rena ljud.

Bilderna visar lådor med det tidigare stora diskantelementet. Numera används samma diskantelement som i resten av SQ-50-serien, se HSQ-50-högtalarsatsen.
Givetvis har en liten sluten låda inte mycket bas, vi rekommenderar främst MB-50 som högklassiga satelliter i en hemmabio eller som high-end-högtalare i en stereo tillsammans med en separat subbaslåda.
Vi har tre varianter här nedan, där djupet på lådan varierar. Frekvensgången i basregistret blir så här:

Blå kurva = 20 liter, grön kurva = 13 liter, röd kurva = 8 liter.


MB-50 ritning (PDF-fil, klicka här.)


16mm vanlig byggspånskiva rekommenderas.

Material till en 8-literslåda, 16 mm godstjocklek:
2 st 356 x 235 mm
2 st 356 x 122 mm
2 st 203 x 122 mm

Större lådor ger djupare bas. I det här fallet gäller röd kurva (längre upp på sidan). Det enda som ändras är lådans djup (122-mm-måtten). Resten är samma på alla lådorna.
Ändras 122-måtten till 200 mm blir lådvolymen 13 liter (grön kurva) och om de ändras till 305 mm blir det 20 liters lådvolym (blå kurva).


Bygganvisning: Börja med att såga upp hålen för högtalarna i frontplattan: 151 mm för baselementet, 48 mm för diskantelementet.

Lägg sedan Fronten på ett bord och limma fast sidor, ovan- och understycke. Använder du kontaktlim går det fort, och du behöver inte spika eller hålla fast med limknektar/skruvtvingar som med vanligt trälim. Å andra sidan får man inte missa, eftersom kontaktlim hugger direkt.

Fyll lådan med löst uppfluffad polyesterfiber eller fårull. IKEA:s täcke Myskgräs (som man klipper upp i ett antal 20 x 32 cm-bitar och lägger på varandra) funkar perfekt. Man ska alltså bara släppa ner bitarna utan att pressa ihop dem tills de nätt och jämnt fyller lådan. När baselementet monteras in trycks bitarna ihop en aning, det är helt OK.
Använd inte mineralull, som kan flisa sig och skada högtalarelementen.