MB-50. En liten sluten låda med SQ-50:s rena ljud.
OBS! Finns nu också som centerhögtalare, CS-50, med samma hög ljudkvalitet men bara 19 cm hög, 20 cm djup och 50 cm bred. Klicka här för mer info.

Bilderna visar lådor med det tidigare stora diskantelementet. Numera används samma diskantelement som i resten av SQ-50-serien, se högtalarsats HSQ-50 / F / F2 som de här lådorna är konstruerade för.
Givetvis har en liten sluten låda inte lika djup bas som en större basreflexlåda, så de mindre varianterna av MB-50 (8 respektive 13 liter) är främst avsedda som musikhögtalare tillsammans med Sub 6 (som har lika hög ljudkvalitet). Eller som satelliter i en hemmabio för dig som vill ha bättre ljudåtergivning än i de plastlådor som alltför ofta ingår i priset när man köper en hemmabio på ett varuhus.
20-literslådan, då?
Ända fram till januari 2019 visste vi inte hur bra basåtergivning 20-literslådan hade, eftersom vi bara haft 8-literslådan i butiken, och i den går basen inte särskilt djupt.
Men så kom en person som byggt 20-literslådorna in i butiken för att få lite monteringshjälp. När det var klart jämförde vi hans lådor med våra SQ-50H. Vi lyssnade på flera musikstycken, och det enda stycke där vi upplevde en direkt skillnad var "Bass all day" med Bass Mekanik. Där blev det lite för svagt på de djupaste tonerna i basslingan, men i övrigt lät allt helt rätt. På exempelvis Hurricane Dub (Grace Jones) där basen rör sig runt 50 Hz fick hans lådor både rutorna och en bokhylla att skallra.
Så om du vill ha en lättplacerad 20-literslåda med imponerande bra ljud: Länk till SQ-5020.

Den vanliga MB-50 finns i tre varianter, samma frontyta men olika djupa.
Beroende på lådans djup får man olika basåtergivning:

Blå kurva = 20 liter, grön kurva = 13 liter, röd kurva = 8 liter.


MB-50 ritning (PDF-fil, klicka här.)


16mm vanlig byggspånskiva rekommenderas.
Material till en 8-literslåda, 16 mm godstjocklek:
2 st 356 x 235 mm
2 st 356 x 122 mm
2 st 203 x 122 mm
Med 122 mm låddjup invändigt blir det alltså 8 liters innervolym.
Ändras 122-måtten till 200 mm blir lådvolymen 13 liter (grön kurva).
Ändras de till 305 mm blir det 20 liters lådvolym (blå kurva). (Fast då kanske SQ-5020 har en snyggare form?)

Bygganvisning: Börja med att såga upp hålen för högtalarna i frontplattan: 151 mm för baselementet, 48 mm för diskantelementet.
Lägg sedan Fronten på ett bord och limma fast sidor, ovan- och understycke. Använder du kontaktlim går det fort, och du behöver inte spika eller hålla fast med limknektar/skruvtvingar som med vanligt trälim. Å andra sidan får man inte missa, eftersom kontaktlim hugger direkt.
Täck väggarna invändigt med ett lager löst uppfluffad polyesterfiber. IKEA:s täcke Silvertopp (100 g polyesterfiber per kvadratmeter) funkar perfekt.
Använd aldrig mineralull som dämpmaterial i högtalare. Det kan flisa sig och skada högtalarelementen.