Klicka här för våra egna vidor som visar några av alla bra funktioner hos vår favorit-navigator-app.

"Vad då, installera en Navigator-app? Jag bryr sig inte, jag har ju redan Google Maps"
OK, men den har några rejäla brister:

Dålig och krånglig offlinefunktion så troligtvis kör de flesta online, och vid radioskugga blir det problem. Det finns fortfarande delar av vägnätet som saknar mobiltäckning, särskilt i glesbygd där navigatorn kanske behövs som mest. I exempelvis England saknar hela 5 % av motorvägarna mobiltäckning, och småvägar i glesbygd är ännu värre. En offline-navigator har inga problem, eftersom kartorna redan finns i navigatorn och inte behöver internetuppkoppling.
Maps-kartorna är ofta torftiga, många detaljer saknas och man hamnar riktigt fel med bil när målet bara har promenad- eller cykelväg sista biten, se navigering till Borås djurpark här nedan.
Sist men inte minst: Vill du verkligen att Google och de företag, organisationer eller myndigheter de samarbetar med ska veta vart du kör, vilka butiker, föreningar, möteslokaler mm du besöker eller söker efter? Google Maps skickar spårningsinfo till Google, och du märker det när du på olika sajter och sociala media får reklam för saker som har med dina resmål att göra. Åker du ofta till en viss livsmedelsbutik, varuhus eller klädbutik ? Och så får du reklam för dem när du läser din dagstidning online? Det är ingen slump.
Det är så Google går med vinst, -- ge bort appar, spionera på användaren, sälj informationen.

Låt oss göra en jämförelse mellan Google Maps, Offline Maps & Navigation och Magic Earth, tre gratisappar.
Här har vi begärt bilnavigering (från Göteborg där vi bor) till Borås djurpark, och när färdvägen ritats upp har vi zoomat in på målet för att se hur de olika apparna lyckas:

                1, Google Maps                          2. Offline Maps & Navigation                      3. Magic Earth
   
1 1) Google Maps:  Väldigt få detaljer, navigering till en plats väster om djurparken där man inte får stanna bilen. Det är visserligen närmast målet fågelvägen, men man måste åka tillbaka för att hitta P-platsen och ingången.
Detaljer: Man ser inte vad som är bebyggt respektive grönområde, man ser inte ens mindre sjöar eller den stora simbassängen vid Alidebergsbadet (även om namnet dyker upp när man zoomar in ordentligt).

2) Offline Maps & Navigation kör en annan väg, sydost om djurparken, sedan försöker den ta sig in bakvägen på en transportväg som är spärrad med en stor grind.
Detaljer: Själva parken är gråmarkerad, men inga gångvägar. Inte ens den riktiga P-platsen syns. (OK, den syns inte heller på Google Maps förrän man zoomar in rejält.)

3) Magic Earth är i en klass för sig:
Heldragen blå linje = bilnavigering till P-platsen. Sedan automatisk växling till fotgängare (prickad blå linje) via ingången och gångvägarna i djurparken ända fram till målet.

Detaljer: Även små sjöar, Alidebergsbadets stora simbassäng och till och med körbanorna inne på P-platsen. Utan tvivel bästa karta och smartaste navigatorn, den enda som byter från bil till fotgängare när det behövs för att nå målet. Smart, det här har jag inte sett hos någon navigatorapp tidigare.

4) MapsMe. Bryr mig inte om kartan, den är helt galen i det här fallet. Som Google Maps, men sedan en tvärgir in i parken över stenar, stockar, träd, stängsel, djur och människor tills ditt stora pansarfordon (för det är det enda som klarar detta) står mitt i djurparken.


Slutsats:
Om du inte bryr dig om att "Google ser dig" och kan sälja informationen om platser du besöker, och om du nöjer dig med att komma nära målet men inte riktigt rätt när det blir lite komplicerat, så OK.
Men om du inte vill att Google ska spionera på dig och vill komma helt rätt finns det ett bra alternativ som är helt gratis, utan reklam, och utan spionfunktioner (förlåt, det heter givetvis "insamling av spårningsinfo" på Googlespråk).

Magic Earth
Magic Earth
Magic Earth finns på både Google Play och App Store.
Navigering för bil, cykel, fotgängare och offentliga transportmedel dvs buss, spårvagn, tåg, tunnelbana och färja.
HELT gratis. Inga betalda tillägg, inga annonser, ingen insamling av personliga data.

Riktig offline-navigering: Kartor med intressepunkter, maxhastighet, fartkameror et.c. kan laddas ner i förväg, sedan kan man navigera helt utan internetuppkoppling. Kartorna uppdateras varje kvartal, helt utan kostnad.
Ingen begränsning av antalet kartor, ladda ner allt du behöver (så länge din enhets minne räcker, har du SD-kort läggs kartorna där i första hand.)
Onlinenavigation då nedladdade kartor saknas. Då laddas mindre kartor ner alltefter behov i stället. Du kan alltså kolla resvägar, butiker, hotell mm på en plats vars karta du inte laddat ner i förväg om du vill.

Mycket snabb beräkning även av långa resvägar (med flera alternativa vägar), även genom flera länder.
Röstnavigering på många språk, bl.a. svenska. Både manlig och kvinnlig inspelad röst plus text-till-tal-röst som ger fler detaljer (bl.a. uppläsning av vägnamn och skyltning).
Aktuell trafikinfo (se bild till höger) online, sedan visas den även offline i det område där den laddats ner.
Varning för hastighetsbegränsningar och fartkameror. Varning för fartkameror kan avinstalleras i länder där det är förbjudet, exempelvis Tyskland.
Hotellbokning via booking.com direkt i appen.
Fler än en halv miljon (!) Wikipedia-artiklar om turistattraktioner mm, ett W dyker upp på kartan när det finns en artikel om saken.
Vädret på platser på kartan, både nu, timme för timme under det kommande dygnet och en 14-dagarsprognos.
Länkar till företags egna webbsajter när det finns.
Delning av platser via sociala medier, e-post mm.
Låga hårdvarukrav: Vi har testat på en gammal smartphone med Android 4.2.2 och långsam 2-kärnig processor, inga problem.

Hur du installerar och navigerar kan du läsa om här.


Mer om varför vi valt just den här appen av alla de fler än 30 vi testade  hittar du på den mera omfattande sidan.


Om du vill jämföra Magic Earth med den GPS-navigator du har nu, gör följande:
Om du har en offline-navigator se först till att du har kartor över Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland (eller bara Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen och Schleswig-Holstein och ev. Hamburg och Bremen, om din navigator tillåter nedladdning av delar av länder och storstäder). Är den online är det bara att "köra på":

Sök efter de Bazaar Beverwijk . Träffar kan heta De Bazaar med adress Beverwijk eller Beverwijkse Bazaar, och du bör se dem inom några enstaka sekunder. Om du inte får någon träff är det redan kört, då hittar din navigator inte Europas största inomhusmarknadsområde, vilket i så fall är ganska kass. Men vi antar att den gör det:
När du klickat på träffen bör platsen visas på kartan direkt, kanske med någon sekunds fördröjning, inte mer.
Begär vägbeskrivning eller klicka på navigationssymbolen eller hur det nu ser ut på din navigator.
Ändra nu utgångspunkt till Korsvägen, Göteborg. (i Magic Earth, klicka på Min position vid den gröna kartnålen upptill och byt till Korsvägen Göteborg).
Begär visning av rutt (RUTT uppe till höger i Magic Earth). Även med en några år gammal mobil med Android 6.0 tog det bara 8 sekunder så var resvägen klar, med flera alternativa resvägar man kan välja dessutom.
Hur lång tid tog det på din, och fick du flera alternativa vägar att välja mellan?
I Magic Earth var det bara att klicka på den övre vägen in i Nederländerna så blev det via Afsluitdijk i stället för via Amsterdam där det tidvis kan vara många km långa bilköer. Sedan ett klick på den övre vägen genom Danmark så blev det bron över Storebaelt i stället för fäljan Rödby-Puttgarden (där man kan bli stående länge sommartid om man missar sin inbokade tid).
När jag försökte med MapsMe ("Editor´s Choice" på Google Play) tog det över 1½ minut och jag fick bara en resväg. Göteborg-Fredrikshamnsfärjan och den jobbiga vägen via Amsterdam till målet. Så jag fick lägga till mina personliga delmål och för varje gång tog det uppemot två minuter att räkna om rutten. Magic Earth är alltså 10-12 gånger snabbare.

OBS. Se gärna en 4½ minuts demo-video här.
När vi är framme i Nederländerna brukar vi cykla till närliggande samhällen och till stranden. Då väljer man cykelnavigering, och då hittar den också cykelbanor där bilar inte får köra, exempelvis genom dynerna ut till sandstranden. Samma sak med gångbanor. Många appar leder dig runt en park eller större gräsmatta trots att det går en asfalterad gångväg rakt igenom. Den här appen hittar gångvägen och leder dig på den, inga omvägar.

Dessutom har den (men då bara online) aktuella resvägar och tider för allmänna transportmedel som bussar, spårvagnar, tunnelbanor, tåg och färjor. Och om du väljer ett hotell på kartan (eller i "Sök omkring"-listan) och får upp ett vitt B mot blå botten, så betyder det att du kan boka ett rum på hotellet direkt. Klicka bara på B:et.
Du kan också få Wikipedia-artiklar om en mängd (över en halv miljon) intressepunkter.


Kort sagt, en mycket kapabel navigator.


Hur du installerar och använder Magic Earth, en detaljerad anvisning med bilder, läs här.

/Stefan Berge, Valutronic