Navigator app android bästa absolut gratis inga annonser annonsfri gratis kartor hög precision automatisk växling mellan bil fotgängare cykel allmäna transportmedel kvalitet bäst snabb snabbast navigering GPS
Här kommer en (ganska lång) förklaring till varför vi ville ha en bättre navigatorapp än Maps och vilken som till slut vann efter krävande tester* av drygt 30 "gratis" offline- navigatorappar

*) Beräkning av färdväg för en resa på över hundra mil i fyra länder med tre egna delmål och bilnavigering till en plats där man inte får köra bil. Vanligare än man tror, typ parker, stränder, djurparker och grönområden.
Lista över testade appar, se längst ner på sidan.

Klicka här för en kortare beskrivning om du tycker att den här sidan är onödigt detaljrik.
Klicka här för våra egna vidor som visar några bra funktioner när man ska offline-navigera.
Hur man gör om en svensk adress saknas på kartan. Klicka här.

Tänk dig att du äger en lite trött och risig bil.
Men den tar dig från A till B (oftast men inte alltid).

Så vill någon ge dig en helt ny, modern bil utan kostnad.
Skulle du då säga "Varför? Jag har ju redan en bil i garaget"?
Tror inte det...

Men hur resonerar många när man berättar om en riktigt bra, helt gratis navigator-app?
"Varför? Jag har ju redan en navigator i mobilen."

Jag har också redan från början en navigator i mobilen, Google Maps. Den går inte ens att radera, men jag har avaktiverat den. Om du hör till den stora massa som använder Maps, kanske du inte tänkt på det här, men...

1. Google ser dig. Läs själv i användaravtalet och de pop-up-fönster som dyker upp när du vill använda vissa funktioner. För det här är en del av Googles affärsidé:
Ge bort en app, spionera på användaren, sälj informationen.


Låt oss säga att du åker till olika ställen där ditt favoritfotbollslag har matcher. Efter ett tag märker du när du läser tidningar på nätet, eller öppnar Facebook eller Instagram att reklamen ofta handlar om just fotboll! Fotbollsresor, fotbollsskor, fotbolls-dataspel... Google Maps har kartlagt dina intressen och Google har sålt informationen. Känns det OK att appen skickar dina data till Google som sedan kan sälja dem vidare till sina kunder?
Att vi gillar camping, att vi någon gång ibland LCHF-bantar, att jag har höga krav på ljudåtergivning, lyssnar på nästan all sorts musik, och säljer egenproducerad Hi-Fi -- det är sådant jag själv valt att berätta på den här sajten, det är inte något som någon annan läckt ut efter att ha spionerat på mig. Det är en stor skillnad mot att någon spionerar på mig och sedan säljer offentliggör eller säljer uppgifter om mig till andra. Och enligt ett test jag läste så skickar Maps data till Google även om man gjort allt man kan för att "tysta" appen.

2. Onlinenavigering. Kartor laddas ner allteftersom. Antag att du är ute på en affärs- eller semesterresa i ett område eller land du är obekant med. Navigatorn måste bara funka. Men så hamnar du i radioskugga. (Det är vanligare än man tror,  c:a 5 % av alla motorvägar i England saknar mobiltäckning enl uppgifter från våren 2019.) Och titta på kartor över mobiltäckning i Sverige -- vi har också stora "vita fläckar" på kartan. Det spelar ju ingen roll om du har mobiltäckning hemma och på resmålet -- du behöver det hela vägen för att en online-navigator ska vara pålitlig, och så är det inte alltid.
3. Bristfällig offlinefunktion. Man kan ladda ner kartor i förväg, men utrymmet är begränsat. Man kan inte ens ladda ner hela Danmark. Så för en längre bilsemester behövs en riktig offline-navigator.
4. Felnavigering med bil när slutpunkten för resan saknar bilväg. Se "Borås djurpark" längre ner.

5. Detaljfattiga kartor när man lämnat bilvägarna. Återigen -- se "Borås djurpark" längre ner på sidan.

Om du vill att din mobil ska fungera som en "riktig" GPS-navigator så att du kan åka lite som du vill i Världen även utan Internetuppkoppling hela vägen, och / eller i förväg planera en längre semesterresa, (kanske med både bil, färja, cykel, till fots i främmande städer och kanske också med allmäna transportmedel), behöver du något mycket bättre, en riktig offline-navigator-app. De flesta har tillgång till obegränsad Wi-Fi, endera hemma, på jobbet, vid ett fik eller Pressbyrån och andra platser, så nedladdningen av kartor behöver inte kosta någonting. Under färd behövs ingen internetuppkoppling så radioskugga är inga problem.
Och vi har hittat en som är helt gratis och
garanterat inte spionerar på dig. Den har dessutom ett väldigt bra kartmaterial.

Här har vi valt ut tre navigationsappar som har olika kartmaterial.
Google har sina egna kartor, Offline Maps & Navigation har TomTom-kartor och Magic Earth har OpenStreetMap-kartor.
Sedan är de olika bra på att navigera rätt man inte kan / får åka bil hela vägen till målet.

I det här testet startar vi resan i Göteborg, och låter oss navigeras till Borås djurpark, ett vanligt resmål för många familjer i västra och södra Sverige.

Alla tre navigatorerna hittar Borås djurpark, alla tre markerar en punkt inne i djurparken som resmål, trots att man inte får köra in i parken med bil.
När färdvägen ritats upp har vi zoomat in på målet för att se om apparna leder oss rätt,..

                1, Google Maps                          2. Offline Maps & Navigation                      3. Magic Earth
   

1) Google Maps har, som du ser, väldigt få detaljer, Man ser inte vad som är bebyggt respektive grönområde, man ser inte sjöar eller den stora simbassängen vid Alidebergsbadet (även om namnet dyker upp när man zoomar in).
Och trots att man tydligt ser "Parkeringsplats Borås Djurpark" navigeras man förbi den och vidare in på en återvändsgata norrut tills man fågelvägen visserligen är närmast målet, men...  Man kan varken parkera eller komma in i djurparken där. Det blir att vända och åka tillbaka. Och lita på förnuftet och skyltar i stället. Maps guidar dig alltså så nära målet fågelvägen som du kan komma med bil, men det kan alltså bli riktigt fel.

2) Offline Maps & Navigation kör en annan väg, sydost om djurparken, sedan försöker den ta sig in bakvägen på en transportväg som är spärrad med en stor grind. Även den här appen försöker ta en väg som leder dig så nära målet som möjligt på bilvägar. Utan hänsyn till var P-platsen eller gångvägen in i parken finns. Här var kartan från TomTom riktigt dålig, för den stora P-platsen finns inte ens på kartan. (OK, den syns inte heller på Google Maps.)

3) Magic Earth är den enda som gör helt rätt:
Den bilnavigerar dig till djurparkens P-plats (heldragen blå linje =  bilnavigering) och byter sedan till fotgängarnavigering (prickad linje) in i djurparken, längs gångvägarna till målet. Snyggt jobbat!
Magic Earth kan alltså använda gångvägar, både utanför och inne i parken (grå linjer). Så den kan också hjälpa dig att hitta närmaste väg till utgången när du är inne i djurparken, det kan inte de andra. Dessutom är sjöar, Alidebergsbadets stora simbassäng och till och med körbanorna inne på P-platsen tydliga. Utan tvivel bästa kartmaterialet och smartaste navigatorn, den enda som byter från bil till fotgängare när det behövs för att nå målet. Smart, det här har jag inte sett hos någon navigatorapp tidigare.

4) MapsMe. Helt galen. Som Google Maps, men sedan en tvärgir in i parken över stenar, stockar, träd, stängsel, djur och människor tills ditt stora pansarfordon (för det är det enda som klarar detta) står mitt i djurparken. OK, man kommer hela vägen fram men sedan blir det fängelse resten av livet...

Vi testade också med Apelviken, en badvik i närheten av Varberg.
Magic Earth är unik. Den gör bilnavigering så långt det finns bilväg, och går sedan över till fotgänarnavigering ut till själva stranden längs en gångväg. Google Maps och andra (utom pansarfordonsappen MapsMe, förstås) stoppar när bilen är så nära stranden som möjligt, och visar inte var gångvägarna till stranden är. (OK, i det fallet är det ingen katastrof, men ser ju både P-platserna och gångvägarna till stranden när man väl är på plats, men så är det inte alltid. Det finns ju parker som är inhägnade eller till och med muromgärdade områden på vissa platser. Då måste navigatorn veta var infarten och gång- eller cykelvägarna i området är. Det räcker inte med att hamna någonstans utanför muren närmast den plats man vill besöka. Ingången kan vara på andra sidan området.

Magic Earth lyckas alltså mycket bättre än de andra. Det beror framförallt på två saker:

1) Appen tar hänsyn till att alla resmål faktiskt inte ligger vid en bilväg eller gata, utan att man kan behöva fortsätta till fots den sista biten. Så även om man valt bilnavigation byter den till fotgängare när det behövs. Intelligent!

2) Den använder detaljerade kartor från OpenStreetMap (=OSM i fortsättningen) där man ser alla typer av vägar, även inne i parker, zoologiska trädgårdar och andra områden där bilar inte får köra.

OSM är ett idellt projekt med över en miljon personer som bidrar med uppgifter till projektet. Det har pågått i ett antal år nu, så kartorna har blivit väldigt detaljerade. Bara antalet gator och vägar passerade en halv miljard 2018.
Insamling av data görs dels med spårloggfiler från satellitnavigatorer, dels genom att registrerade användare bidrar med information. Jag själv la in Valutronics namn och adress hösten 2018, och sedan ett tag finns därför vår butik sökbar i alla offline-navigatorer som har uppdaterade OSM-kartor. Med bara namnet som sökord, man behöver inte veta adressen.
I mitten av juni 2019 upptäckte jag att Flygmotorvägen i Trollhättan / Stallbacka (där vi servar vår bil) fanns, men saknade namn på kartan. Så jag gick in på OpenStretMap, loggade in, zoomade in på vägen och skrev in namnet på de sektioner av vägen som har det namnet. Den 24 juli uppdaterades Magic Earths kartor, och nu finns vägnamnet på kartan.
Det tog alltså bara en dryg månad från mitt inlägg tills det fanns på alla navigatorer med färska OSM-kartor, bl.a. Magic Earth.

En introduktion av vår nya favorit.
Magic Earth
Magic Earth finns på både Google Play och App Store.
Navigering för bil, cykel, fotgängare och offentliga transportmedel som buss, spårvagn, tåg, tunnelbana och färja.
HELT gratis och fri från annonser. Ingenting är avgiftsbelagt.

Riktig offline-navigering om man så önskar:
Kartor med intressepunkter, maxhastighet, fartkameror et.c. kan laddas ner i förväg, sedan kan man navigera helt utan internetuppkoppling. Kartorna uppdateras
varje kvartal, helt utan kostnad.
Ingen begränsning av antalet kartor, ladda ner allt du behöver (så länge din enhets minne räcker, har du SD-kort läggs kartorna där i första hand.)
Onlinenavigation utan nedladdade kartor, då laddas mindre kartor ner alltefter behov i stället, ungefär som på Maps, men utan spionage.

Magic Earth beräknar långa resvägar (med flera alternativa vägar) genom många länder väldigt snabbt.
Röstnavigering på många språk, även svenska. Både manlig och kvinnlig inspelad röst plus text-till-tal-röst som ger fler detaljer (bl.a. uppläsning av vägnamn och skyltning).
Aktuell trafikinfo (se bild till höger) online, sedan visas den även offline i det område där den laddats ner.
Varning för hastighetsbegränsningar och fartkameror. Varning för fartkameror kan avinstalleras i länder där det är förbjudet, exempelvis Tyskland.
Hotellbokning via booking.com direkt i appen.
Fler än en halv miljon (!) Wikipedia-artiklar om turistattraktioner mm, ett W dyker upp på kartan när det finns en artikel om saken.
Vädret på platser på kartan, både nu, timme för timme och en 14-dagarsprognos.
Länkar till företags egna webbsajter när det finns.
Delning av platser via sociala medier, e-post mm.
Låga hårdvarukrav: Vi har testat på en gammal smartphone med Android 4.2.2 och långsam 2-kärnig processor, och den funkade utmärkt.

Hur du installerar och navigerar kan du läsa om här.


Vi hade en annan navigator-app i mobilen och på platta som vi hade haft i flera år.
Den heter "Offline Maps & Navigation". Helt gratis, Inga störande annonser, och har funkat fint för oss vid bilkörning.
Men så försvann den från Google Play, så jag misstänkte att den var en olaglig kopia av en Sygic Navigation. Så jag började leta efter en ersättare.

Här följer en längre beskrivning. En kortare version hittar du här, videor hittar du här och tips om lämpliga inställningar hittar ju här.Vi vill ha en navigatorapp som klarar allt vi behöver, och vi har rätt höga krav:

1. Navigering offline med förinstallerade kartor på SD-kortet, inte i det begränsade internminnet.
Vi vill inte att vår surfpott ska minska när vi är ute och åker.
2. Navigering online när vi vill det, exempelvis för att hämta aktuell trafikinformation.
3. Röstnavigering. Att titta på en karta när man kör bil eller cyklar kan vara farligt. Bluetooth till bilstereon vid bilkörning och till bluetooth-öronsnäcka när man cyklar. Ögonen på trafiken!
4. Kort tid att rita upp färdvägen, helst med flera alternativa vägar, även på långa sträckor genom flera länder.
5. Snabb omdirigering om man avviker från rekommenderad resväg.
6. Helt gratis, dvs inte en "handikappad" variant som behöver tilläggsköp för att funka bra.
7. Helst reklamfri, eller reklam bara vid öppning och stängning, absolut inte under körning.
8. Navigering för Bil, cykel, fotgängare och allmäna transportmedel både här och utomlands.
9. Full integritet. Leverantören ska inte hämta några uppgifter. (Exempelvis som med Google Maps om man inte rotat igenom alla menyer och avbockat funktion efter funktion.)
10. Hotellbokning direkt i appen.
11. Wikipedia-artiklar om städer och byar, muséer mm om man vill veta mera om något på vägen eller använda informationen när man planerar en resa.

Punkterna 1-7 och 9 tycker jag är grundläggande krav för en bilnavigator. Jag skulle inte överväga installation av en app som inte klarar detta.
Punkt 8. På semester i Nederländerna cyklar vi rätt mycket. När vi hade OM&N cyklade vi på cykelbanor längs bilvägar, med Magic Earth hittar vi genvägar över grönområden, bästa cykelvägen till stranden mm.
10, 11
- Vi vistas sällan på hotell, vi har campingsemester. Men något kan ju hända som gör att man måste hitta och boka ett hotellrum när man är ute och reser.
Och när man står framför ett monument eller en vacker byggnad kanske man vill veta om det står något på Wikipedia om saken. Man kan visserligen starta webbläsaren och söka upp artikeln, men det är ju enklare att bara klicka på kartan och få upp artikeln direkt i navigatorappen. Så även de här finesserna är bra att ha direkt i navigatorn.

Innan vi går vidare med beskrivningen av Magic Earth (som jag förkortar ME, inte att förväxla med MapsMe!) vill jag berätta om vår förra favorit, som nu petats ner till en hedersam andraplats.
Offline Maps & Navigation
När vi testade olika gratis navigatorappar för Android för några år sedan var det bara en enda som klarade punkterna 1 - 7 i önskelistan, och det var "Offline Maps & Navigation". OBS. Se loggor till höger, det finns mycket snarlika namn (och liknande loggor) på appar som är avsevärt sämre.
I texten här nedan kommer jag att använda förkortningen OM&N.
TomTom-kartor. Ett stort plus förr, men när jag jämför med dagens OSM-kartor hittar jag många fler intressepunkter (butiker, matställen mm) på OSM-kartorna som dessutom har cykelbanor, gångvägar och stigar. Det ser man också på storleken på kartfilerna: Sverige: OM&N 310 MB, ME 590 MB. Nederländerna: OM&N 270 MB, ME 777 MB
Men så länge man vet adressen dit man ska, och det är bilväg hela vägen, så är den en utmärkt bilnavigator.

Med OM&N kan man visserligen välja mellan bil- och fotgängarnavigering, men fotgängarnavigeringen  missar speciella gångvägar i grönområden, skogar, parker mm. (I princip är det också bilnavigering, men utan enkelriktningar.)

Två röster: En manlig inspelad (riktig) röst och Androids text-till-tal (som också läser upp vägnamn).

Men så försvann som sagt OM&N från Google Play, och det var kanske tur... för det var tack vare det som jag började leta efter en ersättare. Jag upptäckte då Sygic navigationsapp som inte är gratis och drog slutsatsen att OM&N var en olaglig kopia. De är nämligen nästan identiska, både layout och funktioner. Jag vill inte använda en stulen app, så jag började som sagt direkt leta efter något annat.
Jag googlade och hittade ett antal sajter typ "10 best free navigation apps for Android" och liknande sidor. Men jag upptäckte snabbt att det inte gick att lita på dem.
Många hade inte ens testat apparna ordentligt, det var bara en uppräkning av egenskaper.
Och de som testkört i verkligheten hade ofta bara krävt att appen skulle hitta till en restaurang eller liknande några km från startpunkten.

Dessutom var "gratis" ibland helt fel. Alla var förstås gratis att ladda ner, men flera av dem stängde av väsentliga funktioner som t.ex. röstnavigering redan efter en vecka om man inte betalade.
Eller också ville man ha betalt för att ta bort riktigt irriterande reklam som annars poppade upp i tid och otid.
Som sagt, testerna var opålitliga, så jag beslöt att
testa alla de rekommenderade apparna själv, en efter en.
Dels för att se om de klarade våra krav, dels för att försäkra mig om att inga viktiga funktioner saknades eller slutade fungera efter ett tag.

Så här gjorde jag, på app efter app efter app...
1. Installation av appen.
2. Nedladdning av kartor för Sverige, Danmark, tillämpliga delar av Tyskland och Nederländerna.
3. Begäran om navigation mellan Valturonic (utan att vi själva anger gatuadressen) och en butik i Nederländerna (också utan att vi själva anger gatuadressen).
4. Insättning av tre delmål för att få precis den resväg vi vill ha.
5. Sparande av den nya resvägen för framtida bruk.
6. En bedömning av hur irriterande / farliga annonserna i appen var (om det fanns några). Det fanns appar som bytte kartan mot en annons mitt under körning -- livsfarligt om man är nära en korsning där man behöver svänga. Och att "kryssa bort" annonsen är olagligt, man får över huvud taget inte hantera mobiltelefoner eller navigatorer under körning av säkerhetsskäl.

Så hur gick det?
Alla de appar som rekommenderades på de nätsidor jag hade läst (och det var ganska många) föll på en eller flera punkter.

Jag testade Sygic Navigation, Google Maps, Maps.Me, OsmAnd, MapFactor, CoPilot GPS, Here WeGo, Waze, Navmii, Karta GPS, ZANavi, Mapy.cz, och ytterligare ett tjugotal som fått bra betyg på testsajter och på Google Play. Men...

Några poppade upp reklam i tid och otid, andra tappade röstinstruktioner efter ett tag, några hade dåliga kartor, flera tog vansinnigt lång tid på att räkna ut och rita ut färdvägen, och var lika långsamma eller värre när vi dessutom ville lägga till delmål.
Du kan läsa om bristerna hos några av de testade navigatorapparna här.


Jag hittade ändå en som jag tyckte var användbar, men det var svårt att hitta i alla menyer, så jag ville kolla en demo-video, det brukar finnas på Youtube.
Då råkade jag se att det fanns en video om "Magic Earth" (som jag aldrig hade hört talas om) och därifrån en länk till ett test. En navigatorapp som inte funnits med i några "bästa navigator"-tester jag hade hittat.  Det man särskilt påpekade i testet var att man är helt anonym. Det här är det första man möts av när man öppnar appen för första gången:

Ingen spårning, ingen profilering, ingen insamling / försäljning av personliga data.
Så ska det vara!

Dessutom bra kartor och smart navigering, se exemplet med Borås djurpark om du inte redan läst det.

En självklart fråga:
Hur kan Magic Earth vara gratis när den är så bra, de måste ju ha betalt för sitt arbete?
Det är ungefär som i en butik. Du kan prata med en anställd i en halvtimma utan att betala, men du måste betala om du tar med dig en vara från butiken.
Man kan säga att butiken bjuder på tid, men tar betalt för varor. Och om den butiksanställde varit trevlig ökar chansen att du handlar nästa gång.
På samma sätt bjuder General Magic (företaget bakom appen) på Magic Earth, men tar betalt för "Safety Lens", ett avancerat
förarassistanssystem där Magic Earth ingår som en komponent av många.
För ju fler som blir nöjda med Magic Earth, desto fler kommer att köpa Safety Lens.
(Och det gör givetvis att man är noga med att Magic Earth funkar perfekt, annars tappar man ju köpare av  Safety Lens.)
Så:
Ett stort tack till alla som köper Safety Lens!
Det finansierar den här fina navigatorappen åt alla oss andra.

Till min stora förvåning uppfyllde Magic Earth alla punkter i kravlistan, med råge dessutom.


Snabb rendering av färdväg även när den är lång. Jag hade nöjt mig med att hollandsresan (125 mil) hade plottats på en halvminut eller så, men det tar bara åtta sekunder. Samma sak vid omritning efter att jag satt in delmålen, trots att testet gjordes med en ganska slö mobiltelefon.

När den ritat upp den färdiga rutten och man startat navigeringen sparas resvägen automatiskt, så det behöver man inte heller tänka på själv, den finns under "Historia" när man behöver den.
(Tänk bara på att rensa då och då i Historia-listan, den kan bli v-ä-l-d-i-g-t lång annars.)

Hotellbokning online, direkt i appen:
Av en slump råkade jag (online) klicka på kartan på Panorama hotell intill där vi bor när jag var uppkopplad via wifi.
Då kom namnet upp på en vit yta med en säng-symbol upptill (som det brukar göra när man klickar på en intressepunkt på kartan). Jag tog tag i "sängen" och drog uppåt. Då såg skärmen ut som på bilden till vänster här nedan. Jag såg då en symbol som jag inte sett innan, ett vitt B mot mörk botten, till vänster. Jag klickade på ikonen och det du ser till höger dök upp.
Klart för bokning!
            

Jag kollade för säkerhets skull med ett slumpvis utvalt hotell i Bremen också, Garten86.
Det funkade precis lika bra.
Så om du letar efter ett hotellrum i närheten, på väg till eller på ditt resmål, så kan du boka rummet direkt i Magic Earth.

Allmäna transportmedel (givetvis bara online): Aktuella resvägar och tider för buss, spårvagn, tunnelbana, tåg och färjor. Vi testade både en resa i Sverige (Göteborg till Vänersborg) och en resa i Nederländerna (Castricum till Amsterdams centralstation) och båda hämtade hem uppgifterna på några sekunder. I Sverige från Västtrafik eftersom de tar hand om hela resan. i Nederländerna från både  bussbolaget Connexxion och tågbolaget NS, varefter en resa med båda sattes samman, också på några sekunder. En resa från Korsvägen i Göteborg till Umeå centralstation tog också bara några sekunder, och då hämtades informationen från FlixBux och SJ varefter en kombination av dessa användes. Självklart kollade vi med de olika bolagens egna sajter, och alla tider och linjer stämde exakt.
Dessutom fixades umeåresan på två sekunder i Magic Earth, det tog nästan två minuter bara att få reda på tågtiderna på SJ:s sajt. Magic Earth är riktigt bra även på den här punkten, alltså.


Hastighetsbegränsningar, placeringar av fasta hastighetskameror mm funkar offline, det gäller vara att ha uppdaterade kartor, förstås. Och i länder där varning för hastighetskameror är olagligt (exempelvis Tyskland) kan man avinstallera fartkameror helt. (Om en polis stoppar dig i Tyskland spelar det ingen roll om du använder varningarna eller inte -- finns de i mobilen är du skyldig och det är dryga böter.)

Wikipedia-artiklar (online):
Inne i nöjesparken Liseberg i Göteborg finns ett antal W-markeringar. Klicka man på någon av dem kommer en Wikipediaartikel upp om den attraktion man klickat på. Samma sak gäller andra sevärdheter markerade med ett W.

Kort sagt, Magic Earth är en mycket kapabel navigator.


Hur du installerar och använder Magic Earth, läs här.

Om någon undrar, så har

Kommentarer om några av de andra appar som testades;
Det är personliga kommentarer, grundade på våra egna behov och önskemål. Du kan givetvis ha helt andra krav (troligtvis lägre) än vi.

MapsMe.
I princip samma funktioner som Magic Earth, inklusive hotellbokning och Wikipediainfo. Men reklamfinansierad och långsam. Grymt långsam.
När Magic Earth ritar upp vår långa semesterresa på 8 sekunder tar MapsMe 1½ minut! Och omräkningarna efter inlägg av delmål tog upp till två minuter, i stället för 8 sekunder i MapsMe.
Det kostar drygt 70 kr per helår eller 19 kr per månad eller 13 kr för en vecka utan reklam.


Google Maps.
Påstås fungera offline, men de 2 GB man kan spara räcker inte ens till hela Danmark eftersom deras kartor är oerhört platskrävande. Och... offline funkar bara bilkörning, man kan varken få cykel- eller gångnavigationshjälp offline.  Dessutom raderas kartorna efter en månad. Så offlinge funkar det bara med bil, på begränsade områden och under begränsad tid. Och det ligger i sakens natur, Google vill ju veta var du är, vad du handlar, tankar bilen... information de kan sälja till tredje part. Och det kan de inte när du är offline.

MapsMe.
"Redaktionens val" i Play butik. Då måste de ha nöjt sig med att testa en kort sträcka utan delmål. För i mitt test tog det 1½ minut innan färdvägen över huvud taget visade sig. Och den gick via Öresundsbron, så jag la in en Helsingörs färjehamn som mellanpunkt. Vägen ritades om, det tog ytterligare 1½ minut.
Sedan ville den ta färjan Rödby-Puttgarden, så jag fick lägga ett delmål på Storebaeltsbroen. Nu tog det c:a 1 3/4 minut innan också den delen av vägen var klar.
Slutligen ville appen åka till Heemskerk från söder via Amsterdam vilket är vansinne om det är rusningstrafik, så jag la till ett delmål på Afsluitdijk. Nu tog det nästan 2 minuter innan resvägen var klar. På tok för långsamt.
Klickar man på ett hotell på kartan får man uppgifter om hotellet, och om de finns på booking.com kan man länkas till den sajten för bokning av rum. Fast den funktionen finns också i Magic Earth som, som sagt, är en avsevärt snabbare app.

OsmAnd.
Klarade inte att räkna ut snabbaste väg 300 m nedför backen där vi bor och in fem meter på en tvärgata! I stället valdes en omväg på 1,8 km. Kul om man tycker om sightseeing, men inte om man vill komma fram snabbt. Dessutom kan man bara ladda ner sju kartor och exempelvis Tyskland är uppdelat i sina delstater, så jag slog i taket direkt. (Sedan måste man betala...)

MapFactor.
Tror att färjeläget i Puttgarden inte har någon koppling till resten av Tyskland! Den vill inte ens åka en halvkilometer inomlands när du kört av färjan i Puttgarden. I stället vill den ta färjan tillbaka till Rödby i Danmark och göra en nästan 25 mil lång omväg. Först nordväst, sedan en färja till, sedan ner genom Jylland och slutligen österut i Tyskland tills man är framme vid den plats du kunde se med blotta ögat där du stod på kajen. (För den som inte redan vet, så är färjan Rödby-Puttgarden den vanligaste vägen till Tyskland för svenskar och flertalet danskar. Det ska givetvis en navigatorapp klara.) Under flera år har ett antal användare skrivit till MapFactors utvecklare, men feler är kvar (när det här skrivs, juli 2019)
Ett primitivt gränssnitt gör inte saken bättre.

CoPilot GPS.
Inte så gratis som man påstår. 3D-visning och röstnavigering försvinner efter en vecka, sedan ska man betala. Och utan röstnavigering är den livsfarlig eftersom man tvingas flytta blicken från trafiken till GPS:en ofta för att inte missa en sväng eller avfart. Enbart bilnavigering.

Sedan var det en hel hög med appar som vräkte på med reklam i tid och otid, många hade reklam på skärmen även under navigerandet, vilket är både irriterande och farligt i de fall man är tvungen att "klicka bort" reklamen under färd.
Hur du installerar, ställer in och navigerar med Magic Earth, instruktioner med bilder, klicka här.


När allt detta var klart upptäckte jag en intressant sak som gäller Offline Maps & Navigation.
https://gps-navigation-maps.com/eula , "SYGIC END USER LICENSE AGREEMENT" kan man läsa vilka som har avtal med Sygic. Till min lättnad var
Offline Maps & Navigation med i listan. Det var alltså ingen olaglig kopia, och nu finns den återigen på Google Play (dvs när det här skrivs, i början av juli 2019).
Så om du vill ha en bra, reklamfri bilnavigator med TomTom-kartor är den värd en installation.
Den är helt gratis, reklamfri, snabb på att räkna ut rutter, och känns allmänt stabil och pålitlig.
Bra när man vet gatuadressen till målet man ska till, och det är tillåtet att köra hela vägen.
Den har visserligen ett läge för fotgängare, men när kartorna saknar gångvägar över gräsmattor och andra större ytor utan bilvägar blir det stora omvägar när man måste följa de vägar som finns på kartan i stället de genvägar för fotgängare som finns i verkligheten.

Smart funktion för att lägga till delmål och en lista på skärmen som visar P-platser, bensinstationer och rastplatser som närmar sig längs färdvägen. Fartbegränsningar syns som skyltar på 3D-kartan när man navigerar, så man kan lätta på gasen i god tid.


Den allra bästa, både för bilister, cyklister och fotgängare samt för allmäna transportmedel:

Magic Earth Navigation & Maps.
Helt gratis, reklamfri.Snabb och exakt.
Bra offline-navigator för både bil, cykel och fotgängare och (online) även allmäna transportmedel.
Även små butiker och kaféer som saknas på många andra kartor finns ofta med, eftersom vem som helst får lägga in sådant på kartan. Så vet man namnet räcker det, adressen behöver man inte kunna.
OSM-kartor med över en halv miljard (!) gator, vägar, gångbanor och cykelvägar. Och den i mitt tycke överraskande bra växlingen från bil till fotgängare när bilvägen tar slut och man måste gå till fots sista biten till slutmålet. Se Borås djurpark-testet.

/Stefan Berge, Valutronic

Logga på sajten:


Logga i mobilen:


Apparna som inte klarade mina krav, i den ordning de dök upp på Google Play Butik:

Sygic GPS Navigation & Maps
MapFactor GPS Navigation Maps
Free GPS Navig
Free GPS Navigation: Offline Maps and Directions
Offline Map Navigation
HERE WeGo – Stadsnavigering
MAPS.ME – Offline karta, trafik & navigation
off-line navigering körning & GPS rutt Kartor
Offline Maps: Kör och navigera med GPS-kartor
Maps (Google)
TomTom GPS Navigation - Trafik och Fartkameror
Offline Maps, GPS, Körbeskrivning
OsmAnd — Offline resekartor och navigering
Locus Map Free - Outdoor GPS navigation and maps
Offline gps - Kartor Navigation & Vägbeskrivning
Navigation & Maps : shortcut
Offline Maps & GPS Navigation
Offline Maps & Navigation : GPS Route Finde
Offline Maps,Navigation,Vägbeskrivning och Traffic
GPS Navigator with Offline Maps
Waze - GPS, kartor och trafik
Voice GPS Driving Directions - GPS Navigation
GPS Map Navigation plus Direction Finder Offline.
Offline Maps & Voice Navigation:GPS Route Finder
röst GPS navigator levande trafik transit kartor
Live GPS-navigering: offline-kartor och navigering
Navmii GPS World (Navfree)
GPS-navigeringskartor
Offline Maps and GPS Offline - Car Navigation
(Jag tror att det till och med var några fler, men jag noterade inte deras namn.)

Några tappade viktiga funktioner efter en kort testtid, sedan måste man betala för full funktionalitet.
Några var långsamma på att ta fram vår långa semesterresväg (och andra resor ner i Europa)
Några var slöa på att ta fram ny färdväg när man lämnat den föreslagna vägen.
Några var i verkligheten bara "skal" till Google Maps. (Maps inaktiverat - ingen navigering!)
Några kanske var bra någon annastans, men hade dåliga kartor över nord- och västeuropa.
Några tillät bara nedladdning av några få kartor, sedan krävdes betalning.
Några tillät inte lagring av kartor på SD-kortet där jag har gott om plats, utan började i stället fylla internminnet där det redan är trångt. (Många appar är det...)
Några kunde inte simulera en resa, och jag vill kunna göra det för att få en bättre känsla för vad som väntar när jag är ute och kör.
Några hade bara 2D-kartor och / eller saknade röstnavigering.
Väldigt många hade irriterande mycket reklam, i några fall poppade reklamen upp under färd, vilket är farligt eftersom man då måste klicka bort den för att kunna läsa av kartan, vilket är olagligt.
Det här var allvarliga brister (som jag ser det), och det var därför ingen av de ovanstående dög för mig.