Fototips 4:
Bra (gratis) program för bildredigering.GIMP
Med GIMP kan du göra i stort sett allt du vill med dina bilder. Många har beskrivit GIMP som en "Photoshopdödare" men själv har jag ingen åsikt, jag har aldrig använt Photoshop, GIMP har klarat allt jag behövt göra.
Gimp finns för GNU/Linux, Windows och iOS.
Programmet har hundratals olika sätt att manipulera bilder, lägga till texter, göra markeringar, filtrera, rendera (planeter, moln mm), byta färger, detaljjustera, förstora/förminska, byta format, beskära, vrida och vända, ändra perspektiv, hantera lager och mycket annat. Som sagt: Det mesta man kan vilja göra med en bild.

Länk till en omfattande nätbaserad handledning med bilder och exempel (engelska) finns i programmet, men annars kan man göra som jag brukar göra: Experimentera. Kolla vad som händer när du gör olika saker och använder olika filter. Man lär sig ganska snabbt de saker man behöver.
Att googla är också utmärkt, det finna hur många sidor med tips och beskrivningar som helst. Och det finns likaså många youtubevideor som beskriver olika saker man kan göra.

Personliga tips:
En bild är lite oskarp. Så du går via Filter - Förbättra och väljer Gör skarpare... Allt blir visserligen skarpare men det inkluderar brister i originalbilden. Det blir lätt ganska grynigt.
Använd i stället Filter - Förbättre - Oskarp mask. I stället för en löpare finns här tre. Experimentera lite med de båda övre, så ser du vad som händer. Mycket bättre än bara "Gör skarpare".

Lägg märke till olika saker som dyker upp när du exempelvis markerar en del av en bild.
Antag att du gör en ovalmarkering runt något du vill "klippa ut" ur en bild och placera på en neutral bakgrund (eller på en annan bild). Nu dyker Verktygsalternativ för just oval markering upp.
Om du vill ha en diffus övergång mellan bild och bakgrund väljer du fjädra kanter.

En sak som kan verka förbryllande i början är att "spara" inte ger möjligheten att spara i något annat format än Gimps eget format, xcf. Men det finns en orsak till det: Formatet påverkar inte bildkvaliteten, så nästa gång du öppnar bilden i GIMP för att jobba vidare på den har den samma kvalitet som innan du sparade den. Så välj "spara" när du vill fortsätta laborera med bilden vid ett senare tillfälle.
När bilden är som du vill ha den, välj exportera och nu kan du spara den som jpg, png, gif, pdf eller något annat av de dussintals bildformat som stöds.

GIMP för Linux finns i de flesta linuxdistributioners programarkiv, annars hittar du det här.


Irfanview
Irfanview kan användas för att titta på bilder, men man kan också behandla och justera bilder på en hel del olika sätt.
Men för min egen del är det en egenskap som jag upplever som oerhört bra: Masskonvertering. Det finns många program som exempelvis tar alla bilder i en mapp och minskar deras storlek. Men Irfanview kan göra så mycket mer. Man kan i ett svep ta alla bilder i en mapp, minska storleken på bilderna så att bredden, höjden eller långsidan får ett visst mått, SAMTIDIGT som man ändrar jpeg-kvalitet till ett lägre värde för att få plats med många bilder i ett mejl, SAMTIDIGT som man gör bilderna lite skarpare, SAMTIDIGT SOM... Tja, man kan ställa in en hel del funktioner som sedan görs på alla eller utvalda bilder i en mapp. Hundratals i följd om man så önskar.
Detta är alltså bara en av funktionerna i programmet, men den som jag använder Irfanview till mest.
För installation av Irfanview på en linuxdator, installera först Wine, sedan installerar man Irfanview för Windows, och därefter den svenska språkmodulen. Slutligen (i Irfanview) Options / Change language... och välj SWEDISH.DLL och slutligen OK. Nu har du Irfanview på svenska.
Du hittar Irfanview här.som jag ser det är det en egenskap som är l. Här kommer en beskrivning av Irfanview och några saker det programmet är mycket bra på, bland annat masskonvertering av bilder. Du har 200 bilder i olika format, men vill av någon anledning göra om alla så att de får samma breddmått eller höjdmått eller längsta sida. Samtidigt kanske du vill skärpa bilderna något, och byta från ett format till ett annat, exempelvis från jpg till png eller tvärt om.
Ett sådant arbete skulle ta många timmar för hand, med Irfanview talar vi om minuter.
Mer info om Irfanview kommer.

Pinta
Pinta är ett enklare bildmanipulerings-program än GIMP att lära sig, och kan ändå en hel del.
Jag är dock van vid GIMP, så för mig används Pinta framförallt till en sak: Automatisk korrigering av kontrast och färger när det är för bråttom (eller jag är för lat) att göra det manuellt.

Ta den här bilden som exempel. En pappersbild från ett antal årtionden sedan som skannats in. Med tiden har bilden blivit kollosalt röd, och man tror att det måste vara omöjligt att återställa färgerna.
Här har jag öppnat bilden i Pinta:


Välj Justeringar, sedan Autonivå (alltså bara två musklick) och...


Det blir givetvis inte perfekt när så mycket av färginformationen gått förlorad, men det blir i alla fall oändligt mycket bättre än originalet. Och, som sagt, utan någon manuell justering alls. Bara två musklick.
Som sagt, man kan göra mycket mer i Pinta, men det här är en funktion som räddat många gamla bilder som blivit röda eller blå med åren. Och även en del bilder jag tagit med digitalkameror i knepiga ljusförhållanden.

Sedan är det bara att "Spara som" och ge bilden ett annat namn.
Enbart spara gör att originalet skrivs över, och det kan vara dumt om du vill försöka förbättra bilden manuellt. Två minuter med GIMP (med den röda bilden som utgångspunkt) och jag åstadkom det här:

Verktyget jag använde i GIMP kallas kurvor och ligger under färger-menyn. Jag ökade grönt en aning och minskade rött rejält. Man ser resultatet under tiden man justerar, och när man är nöjd exporterar man bilden under nytt namn.

Fototips 1: Varför inte bara nöja sig med mobilkameran?
Fototips 2: Val av kameratyp.
Fototips 3: Allmänna foto-tips.
Åter till Valutronics hemsida med några av marknadens bästa högtalare och förstärkare man bygger själv.