FF-17 -- En CMOS-förförstärkare med rörkaraktär, och ett RIAA-steg av allra högsta klass.
För dig som vill ha ett ljud du verkligen kan njuta av!

Själva lådan bygger du själv, se nedan. Resten ingår i vår komponentsats.

Alla förförstärkare är inte lika. Vår är till och med unik.
De flesta förförstärkare baseras numera på färdiga IC-lösningar med s.k. operationsförstärkare.
Det blir billigt, snabbt att montera och därmed lämpat för massproduktion. Masstillverkarna verkar tänka så här: ”De flesta är vana vid små lurar anslutna till mobilen, så varför anstränga sig?”
Vi tänker inte så. När vi utvecklade de olika delarna av vår förförstärkare gjorde vi det från grunden, utan att fuska med halvbra standardlösningar. Det gick lätt att få det "bra nog", men vi nöjer oss inte med "bra nog". Det ska vara i världsklass, annars kan det kvitta. Det tog tre månader, och vi byggde och kasserade ett 30-tal prototyper innan vi var helt nöjda.
Bara "bra" ljud räcker inte. Det ska vara njutbart. R
ent, naturligt och äkta.
Eftersom vi har höga krav duger helt enkelt inte standardlösningar, så vi konstruerar själva allt från grunden.
Och vi nöjer oss inte med bra siffror (baserade på sinustoner)
i ett datablad, det säger nämligen ganska lite om hur en förstärkare hanterar de långt mer komplicerade signaler som ingår i riktig musik.
Visst, vi använder också mätinstrument och oscilloskop när vi t.ex. testar strömmar / spänningar och stabilitet, men det som fäller avgörandet om vi ska marknadsföra en förstärkare eller inte är ändå
hur riktig musik låter i praktiken. Så vi testar timma efter timma med klassiskt, pop, rock, solosång och även riktigt komplicerad musik med många olika instrument samtidigt. Allt måste låta helt rätt.
Vi talar om ljud i verklig toppklass. Även om du skulle köpa tio gånger dyrare förförstärkare i ”fina butiken” skulle själva ljudet knappast bli bättre.
Du behöver varken elektronikkunskaper eller verktyg för den elektriska hopkopplingen!
När man satt fast de olika delarna (tång och skruvmejsel) görs sammankopplingen på några få minuter.

Själva kretskorten är färdiga, och den elektriska hopkoppling som återstår tar bara några minuter och görs
helt utan några verktyg. Monteringsanvisningen steg för steg, klicka här.

Lådritning finns som PDF-dokument här. Ha den gärna utskriven när du gör ledningsdragningen.

Här är två Youtube-vidor.

1. Visar själva inkopplingen av ledningarna (på svenska)
2. Visar dels inkoppling av hörlursuttag, dels hur kraftig anslutningen blir.

För att undvika störningar, se till att slutsteget som förförstärkaren ansluts till är jordat.
(Nätsladden i jordat uttag, eller separat jord till slutstegets chassi.)

Beställningar skickas som e-post till email@valutronic.se.
Du kan också ringa, 070 776 00 45 om du har några frågor. Telefontid vardagar 11-17.
Fraktklass A gäller.

Ritning (PDF) på sammankoppling av de olika delarna, klicka här.

FF-17-kontrollkortet har (tills vidare) inbyggd hörlursförstärkare, med sin egen volymkontroll som är oberoende av huvudvolymen. Standardimpedans lurar: 32 Ohm.

En detalj till som gör vår förförstärkare annorlunda:
Hur ofta spelar du musik eller annat från flera olika källor samtidigt? TV med ljudet på och en musik-CD, t.ex.
Svaret är säkert "aldrig". Man har ju på en ljudkälla i taget.
Förr, när en stoppad bandspelare eller grammofon ändå brusade, var det nödvändigt att kunna koppla bort bruskällan. Därför behövdes ingångsomkopplare. Inte för att koppla in det man skulle lyssna på, utan för att koppla bort det som var stoppat men ändå brusade, och därmed kunde störa det man verkligen lyssnade på.
Så är det inte längre. En apparat som är avstängd (eller går på tomgång) är numera tyst.
Och det finns ett skäl till, kanske ännu viktigare, för att undvika en ingångsomkopplare:
Det första som brukar gå sönder på en välkonstruerad förstärkare är mekaniska detaljer typ omkopplare. Elektroniken kan hålla hur länge som helst, men om du haft en förstärkare ett antal år vet du att omkopplarna med tiden börjar skrapa när man trycker / vrider på dem, och oxideringen kan till slut göra förstärkaren obrukbar.
Så eftersom en ingångsväljare egentligen inte behövs nuförtiden, så har vi inte det.
FF-17 "lyssnar" därför på alla ingångar samtidigt. Spelar du en musik-CD är det den musiken som hörs. Stänger du av CD-spelaren och slår på en DVD-film hör du filmljudet i stället. Utan att behöva koppla om mellan olika ingångar på förförstärkaren. Varför inte andra gör så här kan vi inte förstå, vi har haft den här konstruktionen sedan 2015 och har aldrig haft minsta problem med den. Det är bara bekvämt, helt enkelt, att slippa koppla om hela tiden.

För dig som är nyfiken på RIAA-stegets uppbyggnad, och vad våra kunder skriver:
I RIAA-steget tar första MOS-paret hand om brytpunkterna för nedre delen av RIAA-kurvan, andra MOS-paret den övre delen av kurvan, och tredje MOS-paret buffrar, så att olika lastimpedans inte påverkar frekvenskurvan.
Före MOS-stegen sitter två bipolära extra lågbrusiga förstärkarsteg som arbetar utan negativ återkoppling för högsta stabilitet.
Det blir givetvis många fler komponenter än i en konventionell RIAA-förstärkare som ofta bara har en stereo-opamp (IC) något tiotal yttre komponenter allt som allt. I vårt RIAA-steg finns över 60 komponenter som dessutom monterats och lötts fast för hand. Men det blir också exceptionellt bra ljud och hög driftsäkerhet.
Så här skrev en av våra kunder (personliga uppgifter är pixelerade), bilden är en direkt skärmdump från vårt e-postprogram:När vi frågade om vi fick citera hans mail svarade han med det här:

Så vårt RIAA-steg lät klart bättre, trots att det var ett ganska dyrt RIAA-steg han hade innan.
Men det hade i alla fall en jättesnygg inkapsling! Så om utseende går före ljudkvalitet finns det många RIAA-steg att välja på.
Är det däremot bästa möjliga ljud du är ute efter krymper marknaden avsevärt.
Vill du dessutom ha rör-ljudkvalitet utan rör har vi sannolikt ingen konkurrens alls.

Men låt oss säga att någon har hur mycket pengar som helst...
Varför då inte satsa en rejäl slant på en riktigt bra balanserad rör-förförstärkare i stället för FF-17?
Alltså med riktiga elektronrör som glimmar så vackert i mörkret? Kosta vad det kosta vill...

Tyvärr. Hur mycket man än betalar finns ett problem med rörförstärkare som man inte kommer ifrån:
De åldras, och tyvärr inte särskilt långsamt.
När en rörförstärkare är helt ny och noggrant intrimmad har den förhoppningsvis perfekt ljud, men när rören åldras förändras ljudet.
Rörens branthet (förstärkning) ändras och den perfekta balans som fanns från början glider iväg. Och, tyvärr, det dröjer inte länge.
Läser man vad ljudentusiaster som äger rörförstärkare själva skriver på bloggar, forum och hemsidor på nätet, så ser man att många rekommenderar att man gör rörbyten redan efter 1000 – 2000 timmar. Inte för att de går sönder, utan för att ljudet försämras.
Om förstärkaren är påslagen tre timmar om dagen blir det alltså bara 1 - 2 år mellan rörbytena! Och det räcker inte med att bara byta själva rören.
Förhållandet gallerspänning / anodström varierar från rör till rör, så gallerspänningarna måste omjusteras för att förstärkaren ska få tillbaka full ljudkvalitet. Och här handlar det om farlig högspänning, så det är inget jobb för amatörer. Ett korrekt genomfört rörbyte blir därför väldigt kostsamt.
Så även om rörförstärkare är intressanta har de nackdelar man inte bara ska blunda för.

Men åldras inte också de MOS-transistorpar vi använder? Jo, visserligen, men tidsperspektivet är ett helt annat*.
Du kommer i praktiken aldrig att uppleva att MOS-kretsarna behöver bytas.

*) Den typ av krets som sitter i våra förförstärkare och RIAA-steg är av samma typ som man använt i rymdsammanhang och andra kritiska tillämpningar i ganska många år.
Den teoretiska livslängden om kretsarna arbetar inom sina specifikationer och varken syre eller fukt tränger in i kapseln är uppemot 440 miljoner timmar eller 50 000
år. Som sagt, rent teoretiskt.
(I praktiken lär förstärkaren dock ha lösts upp i atomer innan 50 000 år passerat!) Men i alla fall – du behöver inte bekymra dig över att behöva byta MOS-kretsar på det sätt man tvingas göra rörbyten i en rörförstärkare, var 1000 - 2000:e speltimma. Om inget annat går sönder överlever en rätt dimensionerad MOS-krets sannolikt sin ägare.

Så om du funderat på en förförstärkare med rör, men drar dig på grund av kostnaderna eller den gradvisa försämringen av ljudet, välj det här i stället.
Inte lika tjusigt som när en rörförstärkares glödtrådar glimmar i mörkret. Men lika bra ljud, som dessutom inte försämras med tiden. Och det är ju det Hi-Fi handlar om i grund och botten. Förmågan att förmedla ljuv musik.

/Stefan Berge, Valutronic