bygg högtalare själv konstruera montera älska njuta lyssna bäst bästa billiga lågpris bygg själv bygga själv köpa köptips audiofil audiofilhögtalare Hi-Fi hifi hajfaj perfekt ljud musik musikälskare perfekta studiomonitorer studiohögtalare hifihögtalares

VH-1 ritning
Av copyrightskäl anges bara måtten på delarna på ritningen och materiallistan (på papper) som medföljer HSV-1-högtalarsatserna.

Lådans yttermått är 130 x 40 x 28,2 cm.

Lådan består av tio delar: Sidor, bakstycke, framstycke, lock, botten, två innerstycken och två avböjare.
Alla delar sågas till av 16 mm spånskiva. Monteringen är relativt enkel:
Innan monteringen tar man ut hålen för högtalarna i bafflarna (frontstyckena). Högtalarelementen monteras dock inte förrän lådan är färdiglimmad. De monteras alltså utifrån.
Som du ser, monteras bitarna på ett av sidostyckena.
Först av allt: Limma samman de båda innerstyckena. De skall limmas i rät vinkel mot varandra (90°).
Lägg ett sidostycke på golvet eller arbetsbordet. Limma sedan först fast överdelen, eftersom den är lättast att placera. Sedan bakstycket, underdelen, baffeln, innerstyckena och avböjarna. Observera att underdelen inte når ner till golvet. Detta är en av finesserna med konstruktionen, att vibrationer från bottenplattan inte leds ner i golvet och orsakar resonanser. Klär man sedan sidostyckenas ”golvyta” med filt, är risken för resonansproblem i stort sett borta.

Dämpning: Det bilden visar är hur vi dämpade originallådorna: De grå fälten på ritningen (bakstyckets insida ner till öppningen, överdelens insida och övre avböjarens insida) dämpas. Dessutom belägger man ena sidoväggen med dämpmaterial, men bara ned till själva mynningen (av utseendemässiga skäl). Det kan vara litet pyssligt att skära till de här bitarna, men det är väl värt besväret.

Som dämpmaterial rekommenderas exempelvis tät filt. Kan man få tag i s.k. hästfilt (en mycket tätslagen filt, några mm tjock) så är det utmärkt.
En nålfiltmatta (heltäckningsmatta) som är c:a 5mm tjock går också bra.
Den här dämpningen är bara till för att hindra att en stående våg uppstår. Materialvalet är därför inte kritiskt.
Likaså kan man till slut dämpa de ytor (sidostyckenas kortsidor) som rör vid golvet med filt, så att ljud inte leds ner i golvet och spånskivan inte repar underlaget.


Ritning med alla mått, lista över de delar som ska sågas till och byggbeskrivningen medföljer HSV-1-satserna.
/Stefan Berge, Valutronic40