bygg högtalare själv konstruera montera älska njuta lyssna bäst bästa billiga lågpris bygg själv bygga själv köpa köptips audiofil audiofilhögtalare Hi-Fi hifi hajfaj perfekt ljud musik musikälskare perfekta studiomonitorer studiohögtalare hifihögtalares


Att ritningarna på sajten är som de är och att PDF-filer saknas beror på att andra tidigare har missbrukat dem.
Vi blev lite chockade när vi kollade besöksstatistiken i början av juni 2017. Tusentals amerikaner, och lika många europeer hade varit inne på våra sidor med högtalarritningar, utan att köpa våra högtalarsatser. Vi hittade forum där man länkat till våra högtalarritningar och berättat hur man skulle hitta liknande element lokalt. och "slippa" köpa från oss.
Eftersom säljarna själva inte kopierade eller vidarebefordrade våra ritningar kunde vi inte dra dem inför domstol enligt lagen om upphovsrätt. En privatperson som följer en ritning som publicerats på nätet av den som gjort ritningen begår inget brott. Vi fick därför för lite betalt för allt vi gjort i samband med konstruktion / design, testbyggen, elektriska tester, finjusteringar och när det äntligen var klart, framställning av ritningar, skrivande av bygganvisningar, korrekturläsning i timmar, uppladdning på sajten, kontroll av alla länkar mm mm
För det är ett rejält jobb bakom varje ny konstruktion vi släpper. Den nya serien högtalare med omräknade portar har hittills tagit flera månader i anspråk.
Om vi ska klara vår försörjning måste vi få betalt för vårt arbete som alla andra. Så vi var tvungna att ta bort den lagliga vägen till våra ritningar, dvs länkning till vår sajt.
Nu finns ritningarna bara tryckta på papper och medföljer högtalarsatserna, så om någon den här gången vill utnyttja våra ritningar till högtalarsatser de själva säljer, måste de själva göra kopior (fysiskt eller elektroniskt) åt sina kunder.
Och då bryter de mot det vi i Sverige kallar upphovsrätten (copyright på engelska) som är en internationell lagstiftning.
Upptäcker vi att så har skett kommer vi att vidta rättsliga åtgärder, oavsett om den som kopierat är ett företag eller en privatperson. Se mer om lagens innehåll längre ner.
Det är enkelt att lagföra personer eller företag som bryter mot upphovsrätten (copyright infringement). Och straffet är både böter (eller fängelse i grövre fall) och skadestånd till den som har upphovsrätten (dvs till oss i det här fallet). Skadeståndet bestäms vanligtvis till en summa motsvarande den uteblivna försäljningen. Så om man är "snäll" och kopierar en ritning till 100 "kompisar" blir det riktigt dyrt.
Det spelar ingen roll om den som begår brottet är ett företag eller en privatperson, eller om man själv tjänar pengar på det eller inte. Skadeståndet blir detsamma.

Vi överdriver inte. Här är lagstiftningen i ett nötskal:

Upphovsrätt, text inom "citattecken" från Wikipedia.
En del ord och uttryck har strukits under för att förtydliga.
(Och inom parentes har vi den praktiska tillämpningen.
)
"Upphovsrätt bygger på idén att den person som har skapat ett verk av en viss verkshöjd också ska ha ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas."
Gör man en ritning på exempelvis en högtalare eller förstärkare har man alltså rätten att bestämma hur ritningen får användas. Självklart har de som köper våra högtalarsatser vårt tillstånd att använda den ritning som följer med i satsen för att bygga sina egna högtalare, det vore väl konstigt annars...
I Sverige har vi också rätt att använda ritningarna för att bygga högtalare åt familjemedlemmar, (pappa, mamma, barn, syskon), och "mycket nära vänner" (typ flick- eller pojkvän) men inte t.ex. arbetskamrater, skolkamrater eller andra som ingår i en grupptillhörighet, vare sig fysiskt eller på nätet som vänner eller följare på Facebook, Instagram eller andra sociala media.

Lagen är alltså mycket begränsad när det gäller vad som räknas som nära vänner.

"Den ekonomiska rätten innebär rätt att trycka eller framföra verket för allmänheten och att åtnjuta ekonomisk ersättning därav."
(Det här kan man tycka är självklart, men i alla fall. Vi som gjort ritningarna får sälja högtalarsatser där ritningarna medföljer, och även sälja dem om vi så önskar. Och det är bara vi som har rätten att publicera dem.)

"Ensamrätten innebär också att personen har en ekonomisk rätt och kan få skadestånd om någon bryter mot lagen."
(Om någon alltså utan vårt skriftliga tillstånd kopierar våra ritningar spelar det faktiskt ingen roll om det genererar vinst eller inte för den som gör det. Vi har rätt till skadestånd motsvarande den vinst vi hade haft om de som byggt högtalarna hade köpt högtalarsatserna från oss.)
Vi förlorar försäljning av högtalarsatser varje gång någon lämnar vidare ritningar till någon som inte är familjemedlem eller mycket nära vän, se ovan. Om den personen som fått ritningarna bygger tio högtalare med ritningen som grund, kan vi alltså kräva ersättning för vinsten på tio högtalarsatser. Det kan alltså blir väldigt dyrt för den som bryter mot copyright-lagarna.
En viktig sak till: Lagen om upphovsrätt innefattar också den ideella rätten.
..."den som skapat ett verk har rätt att bli omnämnd som upphovsman och ett skydd att inte verket används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn.
(Vi säljer bara HSQ-50-satser med exakt rätt komponenter. Skulle någon sälja otestade eller "likartade" högtalarelement eller filter med andra komponenter tillsammans med våra ritningar eller i separata försändelser och det resulterar i att någon publicerar ett uttalande om att "SQ-50-högtalarna lät inte särskilt bra" eller "högtalarna var ojämna i kvalitet" så skadar det vårt "goda namn".
Då kan vi ställa skadeståndskrav både för utebliven försäljning och försämrat rykte.

Vi skriver inte det här för att hindra någon att bygga högtalare till sina barn, syskon eller mycket nära vänner. Men vi måste värna om vårt goda rykte och se till att inte bli utnyttjade och förlora inkomst.
Det är alltså när någon gör det åt flera personer, eller publicerar våra ritningar (fysiskt eller elektroniskt) som vi kan gå vidare juridiskt. (Och det är ju också då vi får ett tillräckligt högt skadestånd för att driva ärendet i domstol.
)