Magic Earth navigatorapp för Android och iOS.
Demovideor på svenska.

För att man inte ska behöva skriva in en adress man ofta ska navigera till (eller igenom, på en längre resa) finns något som heter Favoriter. Vi åker varje år till Nederländerna, nära kusten en bit norr om Amsterdam. Eftersom vi vill komma fram fort (det tar ändå över 12 timmar) begär vi snabbaste resväg. Men då vill de nagigatorer vi testat (och det är många!!!) navigera vid Öresundsbron, färjan Rödby-Puttgarden och i Nederländerna via Amsterdam.
Teoretiskt är det närmligen snabbaste väg. Men vi vill hellre åka till Danmark via färjan Helsingborg-Helsingör, och sedan ta Storebaeltsbroen (Östbron). Inte för att den är snabbare än färjan Rödby-Puttgarden utan för att man kan bli stående i timmar innan man får åka med om man missar den avgång man bokat in sig på. Det är alltså mindre stressigt att åka via bron över till Jylland och därifrån fortsätta ner till Tyskland.
Sedan vill vi inte åka via Amsterdam till semesterorten, eftersom vi då passerar någon gång mellan 16 och 17 på eftermiddagen, och då kan det vara timslånga köer på vägarna runt Amsterdam. Så vi vill åka via Afsluitdijk, den långa konstgjorda landtungan som skiljer havet från innanhavet i nordväst. En motorväg (130 km/tim) som sällan har någon tät trafik.
För att snabbt kunna lägga in de här tre punkterna som delmål sparar vi dem som "Favoriter".
Den här videon visar hur man sparar en favorit så att man slipper leta upp den eller skriva adressen igen när man vill ha den:


För de flesta av oss finns det två platser som vi åker till oftast. Hemmet och arbetsplatsen. Man kan tycka att man ju vet var man bor och var man arbetar, men... Låt oss säga att du är långt hemifrån och ska hem, då är det inte lika självklart längre. Eller om bron över älven är avstängd när du ska hem och du måste ta en större omväg -- hittar du därifrån?
Likaså kanske du åker till Köpenhamn ibland, och inte vill ta bron utan färjan. Spara som favorit, så behöver du inte fundera på var färjeläget ligger.
Så spara din hemadress som "Hem", din arbetsadress som "Arbete" och andra punkter du vill spara på som favoriter, så hittar du dem snabbt även om du glömt adressen. Se den här videon:Låt oss slutligen se på två sätt att fixa en resa så att den går "rätt" väg i stället för den väg som navigatorn vill från början.
Du kan lägga till delmål genom att klicka på favoriter du lagt till på kartan...


...eller genom att lägga in dem direkt, ett efter ett i en lista över resvägen:

...och det finns ett tredje sätt om du vet var på kartan en plats är som du vill ha som delmål:


Du zoomar alltså in så nära du kan, håller fingern på platsen och efter en sekund bildas en svartvit kartnål. Spetsen på den ska, om du ska kunna köra bil till punkten, hamna på en väg, P-plats eller annan plats dit man kan köra. Om den inte hamnar helt rätt, peka igen, och kartnålen flyttar sig dit.
Samtidigt visas adressen till platsen. Med liggande skärm ser du stjärnan i rutan till vänster. Klicka på den och ge platsen det namn du vill att den ska ha, och SPARA uppe till höger. Klart.
(Med stående skärm får du svepa upp adressrutan nedtill, så dyker stjärnan upp. I övrigt samma tillvägagångssätt.)

Som jag brukar säga: Lek med programmet. Testa olika saker, det kommer inte att få din mobil eller platta att börja brinna...
Kom ihåg att testa långtryck (minst en sekund) i olika sammanhang. Om du t.ex. vill radera eller redigera en favorit du sparat: Klicka på sökrutan, klicka på Favoriter, och långklicka på den favorit du vill radera eller redigera. Du får tre val: Redigera, Radera och Move (flytta, allt i appen är inte översatt från engelska). Välj det du önskar.
Det finns flera ställen där ett långklick har en annan funktion än ett kort klick. Testa dig fram, det är oftast det bästa sättet att lära sig att förstå hur man hanterar en app.


mvh
Stefan Berge, Valutronic